H&M har stängt i Kiev men håller öppet i Moskva

Rasas om en fotbollsmatch samtidigt som svenska näringslivet fortsätter att pumpa in pengar

Samtidigt som politiker i väst försöker svälta ut Vladimir Putin tycks svenska storföretag ha tappat sin internetuppkoppling.

H&M har stängt i Kiev men håller öppet i Moskva.

Om svenska storföretag menar allvar med sina tjusiga formuleringar om hållbarhet är det dags att visa det. 

Följ ämnen
Ukraina

Under helgen har det vällt in fruktansvärda bilder från Ukraina och förstörelsen i spåren av Rysslands invasion. Reaktionerna från väst har duggat nästan lika tätt. Förutom vapenleveranser och ekonomiskt stöd till Ukraina har politikerna i EU och USA fattat det unika beslutet att stänga av flera ryska banker från det internationella betalningssystemet Swift och även frysa den ryska centralbankens tillgångar. 

Det handlar om kraftfulla åtgärder som syftar till att försöka skada den ryska ekonomin och därmed sätta press på Vladimir Putin.

 

Det har redan fått effekt. På måndagen kraschade den ryska rubeln till rekordlåga nivåer. Centralbanken höjde sin styrränta till 20 procent samtidigt som utländska investerare förbjuds att sälja aktier. 

Även internationella storföretag har reagerat starkt. Oljejätten BP meddelade på söndagen att bolaget tänker göra sig av med sin 20-procentiga andel i ryska Rosneft och norska Equinor tänker dra sig ur sina samarbeten i Ryssland och norska oljefonden sluta investera i ryska tillgångar.

Det svenska näringslivet? Än så länge har det varit ganska mager respons på det historiska skeendet i Europa. Klädjätten H&M gick visserligen snabbt ut förra veckan och berättade att bolaget stänger sina nio butiker i Ukraina. Civilbefolkningen i behov av kläder att värma sig med i skyddsrummen får hitta andra leverantörer. 

 

I Moskva och andra städer i Ryssland går det dock utmärkt att handla. Enligt den senaste årsredovisningen hade H&M i slutet av 2020 totalt 155 butiker i Ryssland som omsatte 6,2 miljarder kronor. 

På måndagsmorgonen hade det inte kommit några indikationer på att någon av dessa stängt. 

Att dra ned rullgardinen i det attackerade landet men fortsätta som vanligt i det land som anfaller framstår som lite udda. 

Åtminstone om man håller mänskliga rättigheter högt, vilket H&M gör.

“Bolagets strävan att vara ett rättvist och jämlikt företag bygger på dess grundläggande arbete för att i värdekedjan säkerställa respekt för de mänskliga rättigheterna”, skriver H&M i årsredovisningen. 

Det krävs knappast målfoto för att slå fast att Ryssland kränkt dessa rättigheter i Ukraina. 

 

Möbeljätten Ikea har ett varuhus i Ukraina men är en desto större aktör i Ryssland med 14 varuhus och 10 000 anställda. 

Ikea har också flera möbelfabriker i landet som levererar till andra delar av världen. 

Några besked om att bojkotta den ryska marknaden har än så länge inte heller kommit från Ikea, ett bolag som gärna pratar om hållbarhet. 

”Vi är engagerade i att uppmuntra och stödja en värld där mänskliga rättigheter är en realitet för alla”, skriver företaget.

Kanske inte rimmar hundraprocentigt med att indirekt stödja en regim som just nu, enligt experter, begår krigsförbrytelser i ett grannland. 

 

Det är inte bara H&M och Ikea som har stora intressen i Ryssland.

Fordonsjätten AB Volvo, som tillverkar bland annat lastbilar och grävmaskiner, har både produktion och försäljning i landet. För några dagar sedan kom beskedet att underleverantören Nordiq i Jönköping slutar leverera komponenter till Volvos ryska fabrik i protest mot invasionen av Ukraina. Bolagets vd hoppades att Volvo stänger anläggningen. 

Ett litet företag gick alltså före ett mycket större och starkare.

Till DN sade Volvos presschef Claes Eliasson. 

“Vår generella kommentar är att det fokuset som Volvokoncernen har nu är människor, det är där vi riktar våra ansträngningar. Sedan ska vi naturligtvis också ta hänsyn till vad de internationella sanktionerna innebär och analysera detta när EU:s klarläggande kommer och därefter fatta beslut kring verksamheten.”

På måndagsförmiddagen kom beskedet att Volvo stoppar försäljning och produktion.

Menar företagsledarna allvar med orden? Varsågoda, scenen är er

Scania, Ericsson, Atlas Copco. Listan över svenska företag som gör omfattande affärer i och med Ryssland kan göras lång. Såvitt är känt på måndagen hade inget av dem beslutat att delta i de internationella ansträngningarna att isolera landet ekonomiskt.

Visst finns det gränser för vad som krävas av enskilda företag i storpolitiska sammanhang. I normala fall. Inget med nuvarande läge är normalt. 

Och visst blir det lite konstigt när det rasas om att Ryssland ska tillåtas spela en fotbollsmatch samtidigt som de svenska näringslivet fortsätter att pumpa in pengar i landet? 

De senaste åren har svenska storbolag gjort hållbarhet och ansvarstagande till en paradgren. Tjocka rapporter produceras varje år där högtravande deklarationer staplas på varandra. 

Menar företagsledarna allvar med orden? Varsågoda, scenen är er.