Regeringen tar nästa steg mot ny bankskatt

Av: 

TT

Finansminister Magdalena Andersson (S) går vidare med förslaget om en ny bankskatt. Arkivbild.
Finansminister Magdalena Andersson (S) går vidare med förslaget om en ny bankskatt. Arkivbild.

SBAB

Regeringen går vidare med förslaget om att införa en ny bankskatt vid årsskiftet. Den riktar sig mot storbankerna och ska dra in 5-6 miljarder kronor om året.

Regeringen skickar nu ut en lagrådsremiss om det förslag på en så kallad riskskatt som presenterades i våras.

Förslaget möttes av stark kritik från branschen, men finansminister Magdalena Andersson (S) motiverade den nya skatten med att det finns stora vinster att beskatta i bankerna.

– Det finns möjlighet för dem att bidra lite mer till det gemensamma och minska riskerna i ekonomin, sade hon i maj.

Enligt förslaget ska även svenska bankers utländska filialer beskattas, och det är främst storbankerna som berörs av förslaget.

Det sistnämnda kritiserades för att vara ologiskt, eftersom riskerna bedöms vara större i de mindre bankerna.

Bland annat Finansinspektionen har varit skeptisk till motiveringen att skatten ska stärka stabiliteten i banksystemet, och har invänt att det borde finnas mer effektiva sätt att göra detta på.

”Regeringen har inte tagit fasta på den kraftfulla kritiken från remissinstanserna utan går vidare med förslaget i oförändrat skick. Precis som tidigare bedömer vi att förslaget strider mot EU:s statsstödsregler och slår hårt mot bankkunderna, det vill säga hushåll och företag, samt tillväxt och investeringar. Rimligtvis blir det svårt för EU-kommissionen att godkänna förslaget i dess nuvarande skick”, skriver Bankföreningens vd Hans Lindberg.

Skatten väntas dra in 5 miljarder kronor 2022 och 6 miljarder 2023, vilket har aviserats i tidigare budgetpropositioner.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

SBAB

Liberalerna

Centerpartiet

Finansinspektionen