Sänkningarnas budskap: Det ordnar sig, förr eller senare

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-21

Det var ett historiskt misstag av USA att låta investmentbanken Lehman Brothers gå i konkurs.

Därför fortsätter Riksbankens viktiga styrränta i dag vandringen mot nollpunkten.

Det finns flera skäl för Riksbanken att fortsätta sänka räntan från dagens redan historiskt låga nivå, en procent.

Det första är det vanliga. När konjunkturen viker vill Riksbanken blåsa på och göra det billigare att låna pengar. Så dämpas verkningarna av krisen.

Men det andra skälet handlar om förtroende. I början av september förra året tog den amerikanska staten, då under ledning av George W Bush, över de vacklande bolånejättarna Fannie Mae och Freddie Mac. De hade tillsammans garanterat lån för 5 200 miljarder dollar.

Ett par veckor senare, den 15 september, ansökte investmentbanken Lehman Brothers om konkursskydd. Men då blev det no, nej och njet.

Chockvågor världen över

Det var ett historiskt misstag. Konkursen sände chockvågor över hela världen. Plötsligt var den amerikanska staten inte redo att skydda systemviktiga finansinstitut. Alla drog i nödbromsen samtidigt eftersom det i det läget var bättre att inte göra någonting alls än att göra fel. Ofantliga summor stod på spel.

Det ledde till att finanskrisen inte längre isolerades till banker och andra låneinstitut. Företag som behövde förnya sina lån behandlades över en natt som tiggare av sina gamla banker.

Det ledde också till att nedgången i konjunkturen blev mycket värre. I stora delar av världen blev det recession, ekonomierna backade i stället för att växa.

Lånade ut till lågavlönade

Politiska beslut var orsaken till att det amerikanska banksystemet vacklade. Välmening, eller publikfrieri, av presidenterna Clinton och Bush ålade ”Fannie och Freddie” att låna ut upp till 52 procent av sina pengar till lågavlönade husspekulanter.

Lånen förpackades om av bland andra Lehman Brothers och till slut var det ingen som hade någon aning om hur den eventuella säkerheten såg ut. Skräcken spred sig blixtsnabbt.

Spottar ur sig paket

Men sedan dess har det politiska systemet gjort otroliga insatser för att lindra de värsta verkningarna av krisen. Över hela världen har regeringar spottat ur sig det ena räddningspaketet efter det andra.

Syftet har varit lika enkelt som svårt – att återskapa förtroendet för det finansiella systemet. Därför tog regeringen över Carnegie, i vanliga fall är det inte säkert att staten hade räddat den.

Riksbankens räntesänkningar, tillsammans med en rad andra åtgärder, har samma mål. På sitt inte alldeles lätttydda språk säger banken att läget visserligen är mycket allvarligt. Men det kommer att ordna sig. Förr eller senare.

Följ ämnen i artikeln