Dags att börja tänka på din deklaration

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2000-11-26

Viveka Hirdman-Ryrberg om din ekonomi

Hur avlägset det än kan verka så är det dags att börja tänka på nästa deklaration. För det är ju på den här sidan årsskiftet som du har möjlighet att påverka hur mycket skatt du ska betala i år. Det gäller i synnerhet dig som har gjort många värdepappersaffärer. Med de stora svängningar som har varit på börsen i år är det ju många som har gjort både stora reavinster och stora reaförluster. När du väl sitter med din deklaration i början av maj så är det vad du gör nu som faktiskt kan bidra till att du sparar in en del skattekronor.

Det är ett par förändringar som du bör ha koll på innan du sätter dig ned och gör ditt privatekonomiska bokslut för det här året. Nästa år höjs reavinstskatten vid försäljning av privatbostad från 15 till 20 procent. Går du ändå i säljtankar så bör du därför sälja bostaden före årsskiftet om du tror att du kommer att göra en stor vinst. Även om du planerar att söka uppskov med reavinstskatten för att du köper en annan bostad i stället, så lönar det sig att sälja nu. Då för du nämligen med dig ett lägre skattebelopp för framtida beskattning.

Har du däremot tänkt ge bort exempelvis villan till barnen behöver du inte skynda dig trots att taxeringsvärdena stiger kraftigt på många håll vid årsskiftet. Vid gåva är det villans taxeringsvärde året före gåvoåret som räknas, dvs ger du bort en fastighet nästa år är det alltså 2000 års lägre taxeringsvärde som ligger till grund för gåvoskatteberäkningen.

En annan nyhet gäller hur du får kvitta reavinster och reaförluster mot varandra i samband med att du säljer aktier eller fondandelar. Här har det beslutats om ett par förbättringar. Från och med i år får reaförluster på såväl marknadsnoterade som på onoterade aktier dras av fullt ut mot reavinster på såväl marknadsnoterade som onoterade aktier.

Dessutom räknas alla marknadsnoterade fonder som aktiefonder såvida det inte handlar om rena räntefonder som enbart placerar i svenska kronor. En reaförlust i en blandfond eller en räntefond som placerar i utländsk valuta får alltså kvittas eller dras av fullt ut mot en reavinst på en aktie eller en aktiefond.

Vad bör du då göra före årsskiftet? Gå först igenom eventuella värdepappers- och fondaffärer. Om du har gjort en stor reaförlust bör du se över ditt sparande och ta fram en eventuell reavinst och därmed just utnyttja de kvittningsmöjligheter som finns.

Se också över om du kommer att behöva betala förmögenhetsskatt. Skatt utgår om värdet av din eller familjens förmögenhet överstiger 900 000 kronor. Tänk på att betala in förmögenhetsskatten på ditt skattekonto hos Skattemyndigheten före årsskiftet så att du slipper betala skatt på skatten. Glöm inte att göra inbetalningen i god tid så att pengarna är bokförda på kontot före den sista december. Annars är ett vanligt råd så här års att minska skatten genom att köpa aktier på O-listan eftersom de flesta av dessa aktier är förmögenhetsskattefria. Jag avråder från att göra aktieaffärer enbart av det skälet. Du tar en kursrisk samtidigt som du också har kostnaden för köp och försäljning.

I övrigt bör du i år precis som vid alla andra årsskiften tänka på att inte vara för sent ute med eventuell premie till ditt pensionssparande. Den liksom eventuella räntor på lån måste vara bokförda hos försäkringsbolaget eller banken den sista december för att vara avdragsgilla i år. Och apropå räntor, om ni är flera låntagare på ett lån och inte vill ha en lika fördelning av räntan bör ni meddela långivaren detta så att kontrolluppgiften och därmed de förtryckta uppgifterna i deklarationen blir rätt.

Ja, det tar en del tid att få en överblick över hur mycket skatt man ska betala. Men den tid som du lägger ned nu har du igen när det är dags för dagen D den 2 maj.

Viveka Hirdman-Ryrberg SEB:s Privatekonom ( )

Följ ämnen i artikeln