Taxeringsvärdena klara för nästa år

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2000-11-30

Dramatiskt höjda kostnader för många villaägare

Nu är det klart - nästa års taxeringsvärden är fastställda.

Effekten blir dramatiskt höjda boendekostnader för många - inte minst i storstäderna.

- Den här Stockholmseffekten är nästan helt bedövande, säger bostadsprofessorn Bengt Turner på Uppsala Universitet.

Omräkningstalen, alltså de siffror som används för att räkna fram taxeringsvärdena, har varit oförändrade sedan 1997. Under tiden har bostadspriserna ökat explosionsartat, inte minst i storstadsregionerna.

För många hushåll kommer därför de nya taxeringsvärdena att innebära en ren skattechock.

Tidigare under hösten har riksskatteverket presenterat preliminära siffror som skvallrat om dramatiskla ändringar av taxeringsvärdena.

Och de omräkningstal som fastställdes av riksskatteverkets styrelse idag bekräftar detta: Visserligen får stora delar av landet sänkta taxeringsvärden, det handlar om avfolkningsorter i glesbygden.

Många kommer att tvingas flytta

Men samtidigt höjs taxeringsvärdena i de de mest attraktiva bostadsområdena i Stockholmstrakten med uppåt 100 proccent. Effekterna kan bli dramatiska, säger professor Bengt Turner på institutet för bostadsforskning i Uppsala.

- Tidigbare har alltid några enstaka grupper drabbats hårt av höjningarna. Men idag sker däremot något annat, i och med att ökningen är så massiv och berör så stora delar av till exempel Stockholm så innebär det att det kommer att beröra även folk som har skäligen enkla hus, säger han och berättar om ett så kallat Per Albin-hus på 84 kvadratmeter i Bromma som sålts för 3,5 miljoner kronor.

- Det här innebär att stora grupper i Stockholmsområdet tvingas flytta - och det är något nytt. Effekten bli att man knuffar ut folk med låga inkomster från områden som är populära, säger han.

De rikaste gynnas av systemet

Samtidigt som många hushåll med små eller medelstora ionkomster hamnar i kläm i tillväxtregionerna så finns det de som gynnas av systemet.

- De riktigt dyra fastigheterna, framförallt de goda lägena i Stockholm, alltid är för lågt taxerade. Det beror på att de här dyrare fastigheternas prisbild är lite mer osäker, och då håller man sig lite försiktig, eftersom det finns en försiktighetstradition inbyggd i svensk byråkratisk tradition. Effekten av den försiktighetsprincipen blir att de extrema höginkomsttagarna skonas lite grann.

Fredrik Rundkvist

Följ ämnen i artikeln