Inflationen sjunker – igen

”Lägsta noteringen sedan juli 2021” • Experter spår sänkt ränta

Publicerad 2024-01-15

Prisökningarna har stannat in.

I december sjönk inflationen dramatiskt – och Riksbankens mål är nu snubblande nära.

– Det ger en slags positiv dubbeleffekt för hushållen, säger ekonomen Frida Bratt.

Inflationstakten saktar in. I december ligger inflationen på 4,4 procent enligt måttet KPI, enligt SCB:s siffror.

I november var samma siffra 5,8 procent.

Måttet KPIF, där ränteförändringar inte räknas in och som Riksbanken vill ha ner till 2 procent, hamnar snubblande nära på 2,3 procent.

”Lägsta sedan juli 2021”

– Inflationen enligt KPIF sjönk från 3,6 till 2,3 procent, vilket är den lägsta noteringen sedan juli 2021. Inflationstakten sjunker främst för att elpriserna var betydligt lägre än i december 2022, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.

Det var dock lite högre än väntat. Prognosen var en KPIF-inflation på 2,1 procent.

Magnus Hjelmér på Icabanken.

Magnus Hjelmér, vardagsekonom på Icabanken, säger i Aftonbladets sändning att detta kan få Riksbanken att agera.

– Man kanske sänker räntan tidigare än man pratat om. Riksbanken har själva sagt att det blir under 2025, men jag tror att vi alla är överens om att det kommer att komma tidigare. Sedan är frågan hur tidigt. Om det blir en tidig semesterpresent eller ännu tidigare?

Något som sticker ut i statistiken är elpriserna. De ökade från november till december – men har minskat med 38,9 procent de senaste året.

– Inflationen faller inte riktigt lika mycket som väntat, och framför allt är det lägre elpriser som bidrar till fallet. Eftersom vi jämför med motsvarande månad för ett år sedan, december 2022 då elpriserna var skyhöga, så innebär det automatiskt en lägre inflation i december 2023 då elpriserna ju inte alls nådde samma nivåer, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

”Positiv dubbeleffekt”

Trenden är ändå att inflationen går åt rätt håll, anser Frida Bratt.

– Det ger en slags positiv dubbeleffekt för hushållen. Hushållen kan andas ut att de mycket kraftiga prisuppgångarna ligger bakom oss, men också att räntesänkningar står för dörren.

Likt Magnus Hjelmér tror hon på en sänkt styrränta inom en snar framtid.

– Nu kan Riksbanken ändå ställa in sig på att börja sänka räntan. Nästa besked den 1 februari lär vi få ett besked om oförändrad ränta, men vi kan få se en räntesänkning i slutet av mars även om det är osäkert, säger Frida Bratt.

Följ ämnen i artikeln