Män undviker kvinnoyrken

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-02-05

Men nu börjar tjejerna ta plats på mansdominerade arbetsplatser

Alla landets tandsköterskor är kvinnor.

Och golvläggare är ett yrke bara män väljer.

Men i andra yrken börjar de traditionellt könsbundna yrkesvalen luckras upp.

Vi väljer fortfarande yrke utifrån traditionella könsroller. Särskilt män undviker ”kvinnoyrken”, visar siffror från SCB.

Däremot söker sig kvinnor i större utsträckning till ”manliga” jobb. I vår är till exempel första gången de flesta av polisstudenterna kvinnor, 81, jämfört med 77 män.

Också kvinnliga brandmän blir fler. Av ungefär 6000 brandmän är i dag ett 70-tal kvinnor.

– Det är ungefär en procent av alla brandmän som är kvinnor – men för tio år sedan fanns inte en enda, säger Anders Axelsson på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Grabbig stämning

För att få in fler kvinnliga brandmän har man diskuterat att göra om intagningen i storstäderna, där de sökande måste kunna lyfta mycket i bänkpress. Det har fått vissa att tycka att kraven är lägre för kvinnor:

– Väldigt få vet exakt vilka krav som behöver ställas på brandmän. Om man lättar på kraven i storstäderna är de fortfarande högre krav än för deltidskåren ute i landet – och dem har jag inte hört någon klaga på, säger Anders Axelsson.

Mona Hjortzberg är en av Sveriges kvinnliga brandmän. Hon anställdes som brandman vid Södertörn 1998. Hon har hört att vissa möter en grabbig stämning.

– Men själv hade jag inga problem, för jag kom från kockbranschen och där är det också en viss jargong, säger hon.

Tror på en blandning

Mona Hjortzberg tror att en jämvikt av män och kvinnor vore bra.

– Men det är fortfarande rätt folk på rätt plats som gäller, säger hon.

Att folk inte tycker kvinnor ska vara brandmän tror hon beror på okunskap. Själv menar hon att alla har samma grundförutsättningar, men att mycket handlar om engagemang. Och det gäller för båda könen.

Män som arbetar i kvinnodominerade yrken möts också av fördomar.

– Jag tror det dröjer länge innan folk slutar höja på ögonbrynen när två killar tar hand om en barngrupp, säger Anton Reuterswärd, som varit förskollärare sedan 1992.

Få killar förskollärare

Bara 3 procent av förskollärarna är män – och så har det sett ut de tio senaste åren. Det tycker Anton Reuterswärd är synd.

– I första hand är det nog lönerna som avskräcker. Man har väldigt dåligt betalt med tanke på hur lång högskoleutbildningen är, säger han.

Själv trivs han mycket bra.

– Jag tycker det är fantastiskt roligt att jobba med barn och se dem utvecklas. Dessutom gillar jag den omväxlande vardagen, säger han.

Både Anton Reuterswärd och Mona Hjortzberg tror att förändringen kommer ta tid. Men de menar att den behövs.

– De gånger jag jobbat i blandade arbetslag trivs alla bättre och det blir mindre bråk, säger Anton Reuterswärd.

Följ ämnen i artikeln