Aktieklipparen som låter staten ta hand om pensionen

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2000-11-21

En av Sveriges mest framgångsrika aktieplacerare, Patrik Brummer, spår att börsraset för teknologiaktier bara har börjat.

Nasdaq kommer ett halveras från dagens nivåer, säger han i en intervju med Ekonomi24.

Han avslöjar samtidigt att han aktivt valde statliga sjunde AP-fonden i PPM-valet, ett försiktigt val flera borde göra.

- Den korrigering vi sett i teknologirelaterade aktier i år rör bara perioden november 1999-mars 2000. Som jag ser det ska hela börsuppgången i teknologiaktier från hösten 1998 bort. Då ska den amerikanska teknologibörsen Nasdaq halveras från dagens nivå, säger Patrik Brummer.

Uttalandet kommer som en chock för dem som tror att börsen och teknikaktierna står inför en uppgångsperiod.

Patrik Brummer är grundare till Zenitfonden, en hedgefond som både kan spekulera i upp och nedgång på börsen genom att köpa aktier eller sälja aktier som fonden inte äger, blanka på finansjargong. Zenitfond förvaltar idag drygt 10 miljarder kronor för 300-400 svenska familjer och institutioner.

Nasdaq kommer att halveras

Den period Patrik Brummer beskriver har sin avstamp i hösten 1998 då hedgefonden Long Term Capital kraschade och den amerikanska centralbankschefen Alan Greenspan sänkte räntan med femtio punkter.

Lägg till att inflationen förblev låg med världens statsfinanser i balans och att det pågick ett spännande eknologiskifte. Inte konstigt att aktiekurserna rakade i hösten, menar Patrik Brummer. Det spädde på självförtroendet hos placerare över hela världen, allt med eldunderstöd från Alan Greenspan.

Men nu går spiralen i andra riktningen.

- Mitt scenario är att de amerikanska teknologiinvesteringarna kommer att mer än halveras från en nivå på 20-30 procents tillväxt per år under senare delen av 1990-talet till en nivå kring 10-15 procent. Det kan tyckas beskedligt, men när aktieanalytikerna korrigerar sina beräkningar med dessa lägre tillväxttal så kommer aktiekursernas att falla, kunderna bli besvikna och det som tidigare var ett inflöde av kapital till aktiefonder förbytas till ett utflöde, säger Patrik Brummer.

Köpt försiktigt

Hittills i år har fondens förvaltare framgångsrikt blankat högt värderade teknologi-telekom och internetaktier och istället köpt aktier i försiktigt värderade bolag som Lundbergs, Assidomän och Swedish Match.

Zenits fondandelar har ökat i värde med över 20 procent samtidigt som Stockholmsbörsen sjunkit med cirka fem procent.

Ifjol såg det annorlunda ut. Zenitfondens förvaltare började året med att spekulera i börskrasch för teknologiaktier och hann bara rädda hem en värdestegring på 10 procent innan året var slut. Samtidigt steg Stockholmsbörsen med 70 procent.

Ett år senare är Patrik Brummer fortfarande pessimistisk till teknologirelaterade aktier.

Ändå värjer sig Patrik Brummer från epitetet pessimist. Han är bara besatt av att vilja kunna räkna på bolag och köpa aktier där det finns en sund finansiell bas. Och i tider som nu, när lägre teknologiinvesteringar drar ner tillväxten i USA och Europa på lägre nivå än tidigare så vill han vara försiktig och bara investera i bolag med starka kassaflöden och en hög utdelning.

- I mitten av 1990-talet var vi på Zenit jätteoptimistisk till teknologiaktier och köpte aktier i allt från Europolitan, Ericsson, Cisco och Nokia. Men då gick det att räkna på teknologibolag med traditionella kassaflödesmodeller. Det gör det inte längre.

Avvecklas med förlust

Zenitfonden har precis som flera andra placerare spekulerat bort pengar i nystartade teknologi- telekom och internetföretag som A Brand New World, Teligent, Pricer, Boxman, Net Insight, Glocalnet och Sign On. Några av innehaven avvecklades i tid, andra avvecklas nu.

- Vi är inte felfria vi heller. Det viktiga är att göra mer rätt än fel och det har vi gjort. Lärdomen från dessa placeringar är att de trots att de är små kräver lika mycket tid at förvalta som stora investeringar. Den tiden har vi inte. Dessutom är de svåra att sälja av eftersom likviditeten i aktierna är låg. Sedan visade de sig också vara svåra att skydda genom att blanka likvärdiga tillgångar på börsen, säger Patrik Brummer.

Sjätte AP-Fonden i Göteborg verkar inte göra samma analys som du?

- Generellt har flera förvaltare av pensionsmedel världen över tagit aldeles för stora risker. Det grundläggande feltänket är att dessa förvaltare bedriver kapitalförvaltning utan att ha egna pengar investerade i verksamheten. Det är inte rimligt att du låter andra ta risker som du inte kan tänka dig att ta själv, säger Patrik Brummer som tillsammans med sina fondkollegor investerat 700 miljoner kronor i Zenitfonden, det vill säga 7-8 procent av fondens totala förmögenheten.

Så vilka aktier vågar du köpa nu?

- Vi förblir rätt sparsmakade. Fortfarande finns det fler övervärderade aktier än undervärderade och de övervärderade aktierna finns kvar i den nya ekonomin. Det är den världsbild jag har. De bolag vi köper aktier i stresstestar vi för en lågkonjunktur och försäkrar oss att de har marginaler att ta av.

Patrik Brummers PPM-val kan förvåna somliga. Pensionspengarna placeras hos det statliga alternativet.

- Jag har låtit mina PPM-pengar gå in hos Peter Norman på sjunde AP-Fonden för honom känner jag och har stort förtroende för. Peter Norman är konservativ och kommer ha en hög andel räntebärande papper, säger Patrik Brummer.

- Pensionsvalet kan ta en ända med förskräckelse. Vi som jobbar med det här professionellt tycker att det är svårt att bedöma risk. För vanligt folk måste det vara helt omöjligt. Till dem har Premiepensionsmyndigheten sålt ett budskap att på lång sikt går aktier alltid upp. Det budskapet är falskt. Lång sikt i det här sammanhanget är 10-15 år, och hur många förstår det. Dessutom kan utvecklingen för enskilda branscher bli sämre. Jag har aldrig tänkt tanken att placera min pension i teknologi eller- och bioteknologifonder.

Läs mer om Brummer

Sophie Nachemson-Ekwall/Ekonomi24 (sophie.nachemson-ekwall@ekonomi24.se)

Följ ämnen i artikeln