Bli en vinnare satsa på löjrom vid julbordet

Uppdaterad 2018-12-09 | Publicerad 2000-11-24

Svenskarna äter julmat på restaurang för 1,5 miljarder i år.

Undra på det – ett ordentligt julbord kostar uppemot 500 kronor.

Ät löjrom och lax – så får du valuta för pengarna.

Sveriges kockar jobbar just nu så att spisarna glöder. Julborden ska dukas upp. Några har premiär nu i helgen. Men den stora julbordspremiären är på fredag, 1 december.

Smörgåsborden med skinka, sill, lax, köttbullar, risgrynsgröt och andra rätter är mycket vinstgivande för krogarna.

En ny rapport från branschorganisationen Sveriges hotell- och restaurangföretagare visar att vi äter julbord för nära 1,5 miljarder kronor, det vill säga en tjugondel av krogarnas årsförsäljning på bara några veckor i december.

Lagar knäck och klenäter

På Stallmästaregården i Stockholm jäktar kockarna runt i köket. I ett hörn står konditorn Horst Leinweber i sin vita mössa och lagar knäck och klenäter. Dofterna som stiger upp från bakplåtarna får snålvattnet att rinna till.

– Folk älskar sötsaker på julbordet. Allt går åt, men marsipanpotatisen är extra populär, säger Horst och rättar till sin mössa.

I andra änden av köket öppnar kökschefen Stefan Eriksson rökugnen och kontrollerar ett lass kallrökt oxfilé.

Julbord för 495 kronor

Bredvid ugnen ligger en låda med lax som håller på att rimmas. När fisken legat i salt och socker i ett dygn kallröks den i 25 grader i fem timmar.

Men det är dyrt att få löga sig med läckerheterna. För att få äta ”Stallis” julbord måste du betala 495 kronor. Och då ingår bara glöggen?

Aftonbladet har kartlagt vilka rätter på julbordet som ger mest för pengarna.

l I särklass står löjromen. För färsk svensk löjrom får du i dag betala så mycket som 1 400 kronor kilot i delikatessaffärer. Det betyder att en vanlig portionsklick på julbordet à 20 gram kostar 30 kronor. Äter du tre hekto har du räddat hem hela priset på julbordet.

Grisfötter är en dålig affär

Rökta och gravade laxbitar ger också mycket mat för pengarna. De går i dag loss på mellan 450 och 500 kronor kilot.

Andra goda investeringar på tallriken är inlagd sill, 150 kronor kilot, rökt korv, 150 kronor kilot och kalvsylta, 125 kronor kilot.

En del av det goda lönar sig däremot dåligt. Grisfötter kostar bara 35 kronor kilot. Revbenspjällen 59. Lutfisken är ganska neutral med sina 80 kronor.

Efterrätterna är lika söta som dyra. Hemlagad choklad kostar 410 kronor kilot i chokladbutikerna. Knäcken kostar 280 kronor.

Stallmästaregården styrs av två unga affärskvinnor. Pia Clark är vd och Ewa Sturk är marknadschef. De är inte oroliga för att gästerna ska äta dem ur huset:

– Nej, allt ingår här, även löjrom. Vi ger mycket mat för pengarna. Julbordet är viktigt för oss. Vi säljer för fem miljoner kronor, mer än en tiondel av hela årets omsättning, säger Pia Clark.

Maths Nilsson

Följ ämnen i artikeln