Priset på sjukvård, alkohol och bensin har ökat allra mest

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2000-11-24

Känns plånboken tunnare och tycks allt ha blivit dyrare?

Du har inte fel – mycket har blivit dyrare.

Framför allt tandvård, restaurangbesök och alkohol.

Under de senaste tolv månaderna har konsumentpriserna stigit med 1,4 procent enligt en mätning gjord av Statistiska centralbyrån, SCB.

Den viktigaste anledningen är att priset på bensinen ökat så mycket.

Dyrare gå till tandläkaren

Även hälso- och sjukvård står för en betydande del och det beror framför allt på att det har blivit dyrare att gå till tandläkaren.

Alkohol och tobak har också dragit upp konsumentpriserna samt höjda boendekostnader och höjda priser på kött, mjöl och ost. Däremot har begagnade bilar, el och persondatorer blivit billigare.

Om man tittar på tiden september–oktober i år så steg konsumentpriserna med 0,2 procent.

Uppgången orsakades bland annat av dyrare kläder och dyrare villaolja. Däremot motverkades uppgången något av sänkta bensinpriser. Men det är inte bara det senaste året som saker och ting har ökat i pris.

SCB har statistik från 1980, som visar att konsumentpriserna under den tiden har gått upp med 160 procent i genomsnitt. En vara som kostade 10 kronor 1980 borde alltså i dag kosta 26,20.

Men inom de olika grupperna har det skett en del våldsamma prisökningar.

Hälso- och sjukvården har blivit fem gånger dyrare i dag, jämfört med för tjugo år sedan.

Alkohol och tobak har blivit mer än tre gånger så dyrt sedan 1980.

Kläder och skor har lägst höjning

Det har också blivit dyrare än genomsnittet att gå ut och äta på restaurang. En middag som 1980 kostade 100 kronor kostar i dag 347 kronor. Den minsta höjningen i undersökningen gäller kläder och skor. Kläder som kostade 100 kronor 1980 kostar i dag bara 168.

Det har inte heller blivit särskilt mycket dyrare att roa sig. För ett nöje som kostade 100 kronor 1980 får du i dag punga ut med 197 kronor.

Ann-Helén Laestadius

Följ ämnen i artikeln