Stämde spelbolaget på 4,7 miljoner – dom i dag

Tobias Österberg/TT

Publicerad 2023-05-04

På torsdagen meddelas dom i målet där en person dragit spelbolaget Betsson inför domstol. Arkivbild.

Vilket ansvar har spelbolag för kunder som spelat bort miljontals kronor och hamnat i spelmissbruk?

Den frågan ska Uppsala tingsrätt svara på i ett unikt mål mellan spelbolaget Betsson och en person som har förlorat 4,7 miljoner.

Under drygt tre år spelade mannen för 59 miljoner kronor totalt, i snitt 1,4 miljoner i månaden.

Spelandet utvecklades till ett beroende där allt fler nya lån fick finansiera spelandet som växte i omfattning och kostnader – inte bara ekonomiska.

– Mitt i natten kunde jag lägga 50 000 kronor på en damvolleybollmatch i Colombia. Lyckades jag sluta dagen med mycket pengar på kontot njöt jag inte av det. Vid lunch nästa dag var jag av med allt igen, har personen tidigare berättat i en intervju med Svenska Dagbladet.

Begär 4,7 miljoner kronor

Till slut hade han förlorat 4,7 miljoner kronor, och det är den summan som han nu begär att få tillbaka i det civilrättsliga mål där det börsnoterade spelbolaget Betsson står på andra sidan.

Mannen företräds av Jörgen Hettne, till vardags professor vid institutionen för handelsrätt vid Lunds universitet. I vanliga fall arbetar inte Jörgen Hettne som ombud men det här målet har en speciell drivkraft för honom.

– Som forskare har jag tittat mycket på spelreglering så jag har kunskap om spel och via den vägen fått insikt i hur det fungerar även för spelare. Jag tycker spelverksamheten har gått över styr och spelberoende blivit en ny folksjukdom. Jag känner för den här personen, som nu nästan förlorat fem miljoner kronor, säger han till TT.

Spelbolaget Betsson är en av de största aktörerna på den svenska spelmarknaden och dessutom verksamt internationellt. I den senaste delårsrapporten redovisade man drygt 1,1 miljoner aktiva kunder.

Betssons vd Pontus Lindwall har förhörts i anslutning till rättegången men inte velat svara på några uppföljningsfrågor från medier på plats.

– Framtiden får utvisa, sade han bland annat till Dagens industri.

Företaget ska aktivt ha kontaktat personen i fråga med olika erbjudanden och efter att han spelat bort 282 000 kronor på drygt tio dagar erbjöds han ett så kallat vip-medlemskap med erbjudanden om olika bonusbelopp att spela för utifrån hur mycket han förlorat. Betsson ska också erbjudit olika resor liksom biljetter till konserter och idrottsevenemang.

Har utnyttjats

Under förhandlingarna i Uppsala tingsrätt har Jörgen Hettne hänvisat till avtalslagen som förbjuder avtal som ingåtts mot tro och heder. I det här fallet anser man att Betsson utnyttjat en person som varit sjuk i ett spelberoende. I stället för att kontrollera hur personen mått har man erbjudit vip-medlemskap.

– Vi hävdar att spelbolaget har vetat om att det är en spelberoende person, men väljer att utnyttja personen då det blir en väldig bra inkomstkälla. Vi yrkar ingen ersättning innan han blev vip-medlem för då var han en spelare i mängden, säger Hettne, om perioden innan bolaget lanserade personliga erbjudanden och etablerade personlig kontakt.

– Vetskapen om hans spelberoende växer i och med att han får personlig kontakt med bolaget.

TT: Men vad ska definieras som spelmissbruk?

– Det är en svårighet. Man säger att spelmissbruk är samma beroendesjukdom som alkohol- eller narkotikamissbruk, men frågan är vem som kan upptäcka detta. Jag säger inte att spelbolagens anställda ska göra en medicinsk diagnos men när någon visar tydliga tecken så ska de ändå kunna ställa frågan.

Följ ämnen i artikeln