Företag KO-anmäls för reklam om stekpannor

Joakim Hugert Lundberg/TT

Publicerad 2023-06-01

22 tillverkare och återförsäljare anmäls för vilseledande reklam. Arkivbild.

Stekpannorna marknadsförs med argumentet att de inte innehåller det förbjudna ämnet PFOA.

Men vilka andra farliga ämnen de faktiskt innehåller talas det tyst om.

Nu anmäler Sveriges konsumenter 22 försäljare och tillverkare till Konsumentverket.

– Det är ett otyg att agera så här. Det skapar en falsk trygghet hos konsumenterna, säger Jan Bertoft, generalsekreterare på Sveriges konsumenter, till TT.

Stekpannorna marknadsförs med att de inte innehåller ämnet PFOA – perfluoroktansyra), vilket förbjöds i varor i EU i juli 2020.

Detta anser inte Sveriges konsumenter är ett rimligt försäljningsargument, som nu väljer att anmäla 22 olika försäljare och tillverkare av stekpannor till Konsumentombudsmannen.

”Blandar bort korten”

– De marknadsför produkterna genom att säga att de inte innehåller ett ämne som redan är förbjudet i lag, i stället för att vara öppen om vilka oönskade kemikalier som faktiskt ingår, säger Jan Bertoft.

– Man blandar bort korten och är inte transparenta. Konsumenterna ska inte behöva vara kemister eller detektiver för att upptäcka sådant här, säger Jan Bertoft.

PFOA är ett av tusentals så kallade PFAS-ämnen (per- och polyfluorerade alkylsubstanser), där många misstänks vara skadliga för människor och miljö.

Enligt anmälan ska 14 av 22 stekpannor innehålla andra PFAS-ämnen än PFOA.

Marknadsföringslagen

Hos de flesta företag saknas information om produkterna innehåller andra PFAS, med föjd att konsumenten behöver kontakta respektive företag för att ta reda på det.

Marknadsföringslagen slår fast att en näringsidkare inte får ”använda sig av felaktiga påståenden eller framställningar som är vilseledande i fråga om näringsidkarens egen eller någon annan näringsverksamhet”.

Vidare står det att ”näringsidkare får inte heller utelämna väsentlig information i marknadsföringen av sin egen eller någon annan näringsverksamhet. Med vilseledande utelämnande avses även sådana fall när den väsentliga informationen ges på ett oklart, obegripligt, tvetydigt eller annat olämpligt sätt”.

Följ ämnen i artikeln