Korruption

Kommunen betalade miljoner i hyra i skandalhus

Av: 

Aftonbladet

Kinesiska muren i Rosengård.
Kinesiska muren i Rosengård.

MALMÖ

Malmö stad har betalat hyror på upp till 52 000 kronor i månaden för lägenheter i skandalhuset Kinesiska muren på Rosengård, avslöjar Sydsvenskan.

Kommunen har hittills betalat miljoner i hyra för 23 akutlägenheter i de krisdrabbade bostadsrättsföreningarna i huset på Thomsons väg. Kostnaden har legat på 30 000 – 52 000 kronor per månad för drygt 80 kvadrat – pengar som gått till mellanhänder.

Uthyrningen har skett via ett företag som ägs av en styrelseledamot i bägge föreningarna. Mannen har styrt föreningarna med järnhand i sex år och också varit ledamot för Centerpartiet i Malmö – ända tills Sydsvenskan nyligen avslöjade de första skandalerna kring Kinesiska muren. Nu vill partiet istället utesluta honom.

Mannens företag har bland annat gått in som mellanhand i uthyrningen till kommunen, dubblat hyran och lagt beslag på mellanskillnaden.

Det har tidigare avslöjats att kostnaderna för Malmö stads akutboende skenar. En kartläggning av tidningen Hem & Hyra visar att enbart förra året betalade Malmö stad 161 miljoner kronor för akuta boenden.

Efter Sydsvenskans tidigare avslöjanden om allvarlig vanskötsel och ekonomiska frågetecken kring föreningarna i Kinesiska muren säger en talesperson för kommunen att man slutat hyra lägenheter där.

Källor

Publisert:

Aftonbladet

/

Malmö

/

Korruption

LÄS VIDARE

Malmö stad betalade månadshyror på upp till 52 000 kronor för lägenheter i skandalhuset

ÄMNEN I ARTIKELN

Korruption

Malmö

Hemlösa

Skattepolitik

Bostadsgaranti

Centerpartiet

Rosengård