De rika har dragit ifrån i pandemin

2020 slutade som en fest för börshajarna

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Miljardärer har många skäl att fira.
Foto: DEWALD KIRSTEN
Miljardärer har många skäl att fira.

LEDARE

Våren 2020 tvärbromsade världsekonomin. Coronan hade redan utvecklats till en global pandemi. Land efter land stängde ned. Turist-, transport- och kulturnäringarna stannade. I USA blev var tionde anställd arbetslös från en månad till en annan. I Sverige och EU stoppades ökningen på omkring två procentenheter. Konsekvenserna blev en globalt krympande ekonomi. Samma år hade miljardärerna all anledning att fira.

Finansmarknaderna studsade nämligen tillbaka och 2020 slutade som en fest för börshajarna. Bostadspriserna, särskilt för större bostäder, steg. Ekonomins inbromsning träffade en grupp i samhället hårt, och besparade en annan nästan helt från ekonomiska effekterna av krisen. I synnerhet allt eftersom ekonomin återhämtade sig från vårens ekonomiska chock. Medelklassen distansarbetade och en betydande andel av arbetarklassen ställde sig i växande köer till A-kassan. De som hade stora mängder kapital på finansmarknaden kunde se sparpengarna växa många gånger mer än under ett vanligt år.

Räddade arbeten - men ökade klyftorna

Suget efter resande, restaurangbesök och konserter har egentligen inte minskat. Det vittnar den längtan de flesta av oss känner efter det kosläpp massvaccineringen kommer innebära. Därför siktade de flesta länder på att ekonomin skulle övervintra. I Sverige infördes permitteringssystem. I USA, som saknar en utbyggd välfärdsstat, skickades i stället tusentals dollar i pandemicheckar till befolkningen. I EU infördes lånefinansierade stödpaket. Och i samtliga länder gick sedelpressarna varma. Mer så i det finansiella systemets hjärta, USA, där mer än var femte dollar i världen trycktes under 2020. Handelsbankens ekonomer säger att paketen säkrat att människor har en arbetsplats att återvända till samtidigt som de eldade på ojämlikheten.

Stort bakslag i kampen mot fattigdom

Konsekvenserna har varit brutala för jämlikheten. Den yttersta eliten har sett sina förmögenheter växa drastiskt. Samtidigt som vanligt folk kämpat för att få månaden att gå ihop har överklassen unnat sig en extra Ferrari.

Världsbanken, som knappast är känd som jämlikhetsivrare, beskriver pandemin som ett ojämförbart stort bakslag i kampen mot fattigdom. Det är inte en överdrift. Medan många fortfarande kämpar i pandemins ekonomiska kris har dollarmiljardärernas sammanslagna förmögenhet vuxit med cirka fyra biljoner dollar.

Vi räddade världsekonomin men offrade jämlikheten.

***
Chatta med Malin Malm. Chatten öppnar 09.00, men ställ dina frågor redan nu.

Laddar Live Upplevelse
Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.