Nu vill M sänka våra löner igen

Ulf Kristersson.

– Jag tycker vi ska öppna upp för den brutala insikten att utanförskapet finns kvar.

Det är Ulf Kristersson som säger det. För ett år sedan var han moderat socialförsäkringsminister. I dag är han Moderaternas skuggfinansminister och har upptäckt att 433 000 är utan jobb.

Men han har en lösning, annars vore han ju inte moderat.

Folk ska tjäna mindre pengar.

Sneglar på Tyskland

I en intervju med Svenska Dagbladet låter Kristersson förstå att Moderaterna nu sneglar på Tysklands modell med ”minijobb” för att få in outbildade unga, nyanlända och långtidsarbetslösa på arbetsmarknaden.

– Varje arbetad timme spelar roll. Och första jobbet är en helt avgörande fråga.

Den tyska modellen – Hartzkonceptet kallat – innebär att personer som varit arbetslösa i ett år förlorar sin a-kassa och i stället erbjuds ett sorts försämrat socialbidrag mot stenhårda villkor.

Man har skapat nya låglönejobb där man kan tjäna så lite som mot­svarande nio kronor i timmen och arbetslösa kan inte tacka nej till sådana jobb.

Det har fått effekt.

Villkorspress nedåt drabbar alla

Många heltidsjobb – som ger en rätt till socialförsäkringar – har försvunnit och ersatts av otrygga låglönejobb. Reallönerna har sjunkit för tyska arbetare.

I november betalade tyska staten ut bidrag till sex miljoner tyskar och var femte tysk har i dag ett arbete där de tjänar mindre än 90 kronor i timmen. Löne- och villkorspress nedåt drabbar alla, och vid årsskiftet var man tvungen att införa en lagstadgad minimilön för att folk ska kunna leva på sina inkomster.

Enligt forskning har Hartzkonceptet inte heller spelat någon särskilt stor roll i att tysk arbetslöshet minskat.

En TCO-granskning visar dessutom att man på åtta år med ett okvalificerat arbete inte ökar sina chanser att komma närmare ett kvalificerat jobb jämfört med om man är arbetslös. Rätt jobb är viktigare än ett jobb, helt enkelt.

Så ja, utanförskapet finns kvar och det lär bara bli värre om Ulf Kristersson får som han vill.