Mejla

Ingvar Persson

Politiska slagord ger oss inte fler poliser

Många utbildningsplatser står tomma

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ulf Kristersson är en av de politiker som gärna låter sig fotograferas tillsammans med poliser.
Ulf Kristersson är en av de politiker som gärna låter sig fotograferas tillsammans med poliser.

LEDARE

Nästan hälften av polisstationerna i Västsverige har lagts ner sedan år 2000. Av 52 stationer finns idag bara 28 kvar. Det kunde Sveriges Radio berätta i veckan. Hårdast drabbad är, som så ofta, landsbygden.

En av orsakerna är att det saknas poliser.

Bara någon dag tidigare hade rikspolischefen Anders Thornberg besökt konferensen Folk och Försvar. Precis som resten av den svenska makteliten blev polischefen i år snuvad på skidåkningen men han fick i alla fall hålla en pressträff.

För få utbildas

Ett av budskapen handlade just om polisbristen. För att klara målet om ytterligare 10 000 poliser till år 2025 skulle 1 000 personer per termin behöva utbildas. Så många nya poliser utbildas inte, kunde Thornberg konstatera.

I höstas antogs lite drygt 900 personer till polisutbildningen. När vårterminen inleddes började knappt 700 och inför nästa höst har hittills 285 antagits. Förhoppningsvis ska de bli fler innan undervisningen börjar.

Att vi behöver fler poliser är sannolikt ett av de vanligaste kraven i den politiska debatten. Stödet för ordningsmakten går genom alla partier och deras företrädare tävlar om att vara mest för lag och ordning.

Får mer pengar

Anslagen har också vuxit. I den budget riksdagen så småningom antog i höstas får polismyndigheten nästan 38 miljarder kronor. Det är 2,8 miljarder mer än året innan.

Ändå läggs alltså polisstationer ner därför att de inte kan bemannas. Och ändå står alltså hundratals platser tomma på polisutbildningar runt om i landet.

Moderaterna vill, förstås, att regeringen kommer med en plan för att lösa problemet. Justitieminister Morgan Johansson lägger för sin del ansvaret för att det inte anställs fler poliser på myndigheten själv, i alla fall i Stockholm. Och rikspolischefen försvarar sig med att kostnaderna i huvudstaden gör det svårt att leva på en polislön.

Inga enkla svar

Nu hoppas Thornberg kunna fylla på polisutbildningarna med specialspår för civilanställda inom polisen.

Polisbristen är ett utmärkt exempel på ett problem som inte kan fixas snabbt eller enkelt. Det räcker helt enkelt inte med att politiker lovar fler poliser. Det räcker inte ens med att man anslår mer pengar. Finns inte den utbildade personalen tar det tid innan luckorna kan fyllas.

Det borde vara en maning till tålamod och en smula politisk ödmjukhet. Dessvärre är det knappast det vi kan vänta oss av valåret 2022.

Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

LÄS VIDARE

Om brotten minskar förlorar Kristersson

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Anders Thornberg

Polisbristen

Morgan Johansson

Ulf Kristersson