Försvaret för viktigt för M:s plakatpolitik

Svenska soldater måste vara beredda på sättas in i alla världens oroshärdar.

Den som tittade på Agenda i SVT i söndags kunde tro att Moderaterna nu gör en helomvändning om försvaret. Försvarsberedningens ordförande, Cecilia Widegren (M), sa: "Vi moderater vill ha ett starkt och modernt försvar".

Moderaterna har, under snart åtta år, minskat försvarets förmåga. De avskaffade värnplikten med tre rösters övervikt och de förband som numera finns övas inte tillräckligt.

Försvar i en vecka

Resultatet är ett försvar som, enligt överbefälhavare Sverker Göranson, kan försvara Sverige i en vecka. När det är färdigt vill säga, någon gång kring 2023.

Moderaternas försvarshaveri har främst varit en fråga för ledarsidor och säkerhetspolitiker. Man vinner inte val på försvarspolitik, brukar det heta.

Sen marscherade Ryssland in i Ukraina.

Oavsett vad folk säger i dag står en sak klar: det officiella Sverige hade inte förutsett detta. Ett ryskt överraskningsanfall på ett grannland ritar på avgörande punkter om vår säkerhetspolitiska karta.

Käpphästar på grönbete

När omvälvande saker händer tas i ett första steg alla gamla käpphästar fram. Folkpartiet lyfte exempelvis omedelbart Nato-frågan och Socialdemokraterna började prata om att bestycka Gotland.

Men Sverige är ett litet land. Vid stora internationella kriser brukar vi samla oss till en gemensam linje även då det kräver kompromisser.

Egentligen var tanken att försvarsberedningen, som tar fram underlag till nästa stora beslut om försvaret, skulle ha presenterat sitt resultat i mars. Men regeringen sköt upp slutdatum till 15 maj på grund av Ukraina.

Nu behövs samsyn

Problemet är dock att Moderaterna, än så länge, inte verkar vilja kompromissa särskilt mycket. I stället skönmålar de läget i försvarsmakten och framställer allt som frid och fröjd.

Vägrar man se verkligheten blir prat om "starkt och modernt försvar" ren plakatpolitik.

Moderaterna verkar heller inte vara öppna för en blocköverskridande uppgörelse om att öka resurserna till försvaret.

Detta är illa. I stora frågor, som pensioner, infrastruktur och försvar behövs en samsyn över blockgränsen.

Diskutera värnplikten

Det finns flera stora frågor som nu borde diskuteras, i och utanför försvarsberedningen.

Sättet värnplikten avskaffades på var ett misstag. Idag hoppar många av och risken är att för få utbildas för att täcka behoven i framtiden. Även om det inte är aktuellt att återinföra det gamla systemet måste politikerna se över rekryteringen. Både Norge och Danmark har i praktiken en mix av plikt och frivillighet så man behöver inte uppfinna hjulet. Men något måste göras.

Både luftförsvaret och marinen måste stärkas. Sverige har en unik kompetens vad gäller flygvapen och ubåtar att bygga vidare på. Men det handlar även om exempelvis ett förbättrat luftvärn.

Regeringsduglighet

Det är förmodligen sant att man inte kan vinna val på försvarspolitik. Men i oroliga tider kan det bidra till att man förlorar.

Ett parti som inte vill försvara landet är knappast regeringsfähigt. Försvarspolitik är också en fråga om regeringsduglighet.

Ni vet, det som Moderaterna själva ser som sitt starkaste kort.

Följ ämnen i artikeln