Du jobbar häcken av dig och ägarna blir rika

Mer än var tredje butik är underbemannad

Arbetsförhållandena för anställda inom fackförbundet Handels är dåliga. Samtidigt tar många ägare ut storvinster.

Jobbar du i butik och känner dig stressad? Kanske drömmer du mardrömmar om att du inte hinner med? I så fall är det inte konstigt.

Mer än var tredje butik, drygt 36 procent, i Sverige är underbemannad. Det visar en enkät som fackförbundet Handels skickat ut till sina skyddsombud.

– Jag har kollegor som är väldigt trötta efter jobbet. De har ingen ork kvar till sin fritid, säger Sofia Inlund, skyddsombud på Stora Coop Falkenberg, till tidningen Handelsnytt.

Problemen slutar alltså inte vid att personalen är stressade på sina arbetsplatser. Det påverkar dem även i privatlivet och de får inte den återhämtning de behöver.

Usla villkor

Även anställningsvillkoren inom handelsbranschen är dåliga. Endast 30 procent är heltidsanställda. När personalen sjukanmäler sig blir de lediga inringda och får arbeta på dagar som var tänkta för vila. I och med att så många inte har heltidskontrakt känner de att de måste ta passen.

– De känner sig ofta tvingade att tacka ja till de tillfrågade passen för att de behöver timmarna och pengarna för att kunna försörja sig på, säger Emelie Lilja på Ica Kvantum Mirum i Borrköping till Handelsnytt.

Samtidigt som det här pågår har det länge varit glada dagar för ägarna, framförallt för de stora matvarubutikerna.

Sex miljarder i hemlig utdelning

Vinsterna har ökat. De stora matkedjorna har varit stora vinnare de senaste åren.

I våras sammanställde techentreptrenören Jens Nylander siffror från Ica. Sex miljarder kronor sprättes ut i hemliga extrautdelningar. Mellan 2017 och 2021 fördubblade vissa butiker sina vinstmarginaler.

Men det gäller inte bara Ica. Idag redovisade Axfood, som äger Willys och Hemköp, sin kvartalsrapport. Där gick att notera en rörelsevinst på 1095 miljoner kronor. Kul för dem.

Konstiga sammanträffanden

Ännu en sak att klia sig i huvudet över är att svenskar köper allt mindre mat, detta enligt siffror från Statistiska centralbyrån.

Vilket konstigt sammanträffande. Personalen får sämre arbetsvillkor och allt stressigare på sina arbetsplatser, folk köper mindre mat men ändå tjänar ägarna mer.

Det finns ett samband mellan allt det här och de höga matpriserna.

Följ ämnen i artikeln