Sverige i Nato kommer att förbli landet lagom

Putin gjorde den militära alliansfriheten omöjlig

Ulf Kristersson och Antony Blinken, USA:s utrikesminister

Det klirras av champagneglas i vårt avlånga land. Sverige är medlem av Nato.

Själv känner jag en smula vemod.

Politiken är rätt, det är jag övertygad om. Jag tillhör dem som ändrade mig och blev för Natomedlemskap efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina i februari för två år sedan.

Putin gjorde den militära alliansfriheten omöjlig, och någon återvändo finns inte.

Men det säkerhetsläge vi nu står i är på många sätt ännu värre än då. Skymningen är på väg att falla. 

Putin

Rysslands president Vladimir Putin kommer inte att stanna vid Ukraina. Om han vinner kriget står andra på tur. Moldavien, Georgien och om några år kanske även något av Natos medlemsländer.

Vi vet inte.

Men vi lärde oss av andra världskriget att en diktator av Putins typ aldrig håller sitt ord och alltid vill ha mer. Vår säkerhet ligger därför i förmågan till avskräckning, i att vi tillsammans med andra är tillräckligt starka.

Två procent räcker inte

Den bittra sanningen är då att två procent av BNP till försvaret inte kommer att räcka. 

Vi kommer att behöva ändra våra prioriteringar, höja skatterna och investera i försvaret med lånade pengar. Allt samtidigt. Riksdagens politiker står inför en brant ekonomisk inlärningskurva. Detta kommer att kosta på.

Att vi efter nästan två år av diskussion, fördröjning och allmän röra om Nato slutligen är medlemmar är en arbetsseger för både den nuvarande regeringen och den förra.

Men själva arbetet har bara börjat.

Landet lagom 

Samtidigt kommer Sverige i Nato fortfarande att vara Sverige. Snart hoppas jag vi kastar av oss munkavlen för att åter kritisera Turkiet och Ungern. Vår tvååriga tystnad inför övergrepp mot kurderna i Turkiet och demokratins förfall i Ungern är Natoprocessens lägsta punkt.

Snart måste vi börja prata om avspänning igen, begränsning av kärnvapen. Om värdet av diplomati och förhandlingar. Och om även små folks rättigheter.

Högern vill gärna framställa detta som ett avslutat kapitel i vår historia. Det är det inte.

Lär av Norge

Vi kan lära av Natolandet Norge. De har varit med i Nato snart 75 år och har inga problem att göra sin röst hörd internationellt.

Det mesta tyder på att världen blir ett ganska stormigt hav de kommande åren. Med Donald Trump i USA, krig i Europa, ett Kina som hotar Taiwan, Iransk terrorism och krig i Mellanöstern.

Sannolikt kommer det inte att bli bättre på länge. Men Sverige kommer att vara betydligt tryggare i Nato är utanför.

Det är värt att fira idag.

Men kanske är det bäst att man nöjer sig med att skåla i vatten. I morgon väntar enbart hårt arbete.

Följ ämnen
Nato

Följ ämnen i artikeln