Vi har inte råd med skenande bostadspriser

Det blev en kortvarig lycka. Under senhösten och vintern såg det ut som om de svenska bostadspriserna skulle plana ut.

Kanske skulle prisökningen på bostäder – den högsta i Europa och den fjärde högsta i hela världen – äntligen komma av sig. Men nej.

Enligt de senaste siffrorna från Mäklarstatistik så stiger bostadspriserna återigen och det är framför allt villor i storstadsområdena som blir dyrare.

För den som planerar att sälja sin villa i Örgryte eller Enskede är det förstås glatt. För ett land som Internationella ­valutafonden, EU-kommissionen och Konjunkturinstitutet fruktar är på väg mot en bostadskrasch är det dystert.

Inte rustade för räntechock

I dag har de svenska hushållen tillsammans bolån för 2 500 miljarder kronor.

Inget europeiskt land har en lika stor andel av befolkningen boende i bostäder som är köpta med lån som man fort­farande betalar av på. Nästan inget annat ­europeiskt land har en befolkning med så små besparingar. Vi är inte rustade för priskrascher eller räntechock. Och ­frågan är om Sverige klarar ett läge där konsumtionen minskar, arbetslösheten ökar och en lågkonjunktur inträder.

Även om det inte smäller i morgon är läget akut. Våra politiker måste hitta verktyg för att få utvecklingen att stanna av, utan att för den sakens skull utlösa ett prisfall.

Låsningarna är farliga

Så vad kan man göra? Förslag om amorteringskrav skjuts ideligen ned av rättsinstanser. Prat om fastighetsskatt tycks göra finansministern vansinnig. Att trappa ned det dyra ränteavdraget framstår fortfarande som politiskt omöjligt.

Låsningarna är i det närmaste samhällsfarliga. Priset för att inte röra ränteavdraget och andra skattelättnader är ­redan skyhögt. Sverige har helt enkelt ­inte råd att låta bopriserna skena vidare.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.