Låt inte pedofiler härja fritt på nätet

Polisen måste börja utreda sexbrott på nätet. Idag är många offer rättslösa

Den 13-åriga flickan klarade inte nätpedofilens hot. Den 8 mars tog hon sitt liv i Kumla. Idag dömdes han för flera andra sexbrott mot barn vid Örebro tingsrätt.

I dag föll domen mot den 45-årige man som hotade att sprida nakenbilder av en 13-årig flicka i Kumla. Den 8 mars i år tog hon sitt liv. Men mannen åtalades aldrig för att ha drivit fram hennes självmord utan fälldes i stället för flera andra sexuella brott mot barn. Domen blev bara två års fängelse. Den kommer säkert att överklagas.

Polisen utreder inte

I förra veckan fick ett helt annat fall viss uppmärksamhet. Flickor så unga som 12 och 13 år har utsatts för utpressning via ett falskt Facebook-konto. Kontot ser ut att tillhöra 17-årige Linus Malmborg i Höllviken men drivs av en bedragare.

Flickor har lurats att skicka nakenbilder på sig själva till kontot. Sedan har de hotats, om de inte skickar fler bilder kommer de att hängas ut på nätet.

Linus Malmborg har lämnat in tre polisanmälningar mot kontot men polisen har lagt ner dem utan att inleda förundersökning.

"Stegrar saker och ting"

Tillvägagångssättet i Höllviken har tydliga likheter med fallet i Kumla. Där låg en vuxen nätpedofil bakom utpressningen och konsekvenserna blev mycket tragiska.

Linus Malmborg har själv haft kontakt med ett tjugotal tjejer som drabbats. Han och hans familj har även dokumenterat det som hänt. Leif Malmborg, pappa till Linus, berättar för Sydsvenskan om hur personen bakom Facebook-kontot arbetar.

- Det används en strategi där han stegrar saker och ting. Han etablerar först en kontakt på en rimlig nivå. Sedan blir han alltmer närgången. Kontakten intensifieras och han börjar kräva saker.

Farlig brottslighet

Om polisen varit bättre på att förebygga och utreda brott på nätet är det inte omöjligt att nätpedofilen i Kumla kunnat stoppas tidigare. Nu påbörjades utredningen först efter det tragiska självmordet.

Att polisen inte ens utreder de anmälningar som 17-årige Linus Malmborg lämnat in visar på problemet. Polisen är helt enkelt för dålig på att prioritera och utreda nätbrottslighet. Efter självmordet i Kumla råder ju ingen tvekan om hur farlig denna typ av brottslighet är.

Polisen måste börja ta brott på nätet på allvar.

Följ ämnen i artikeln