Var är vänsterns Jordan Peterson?

Självhjälpslitteratur behöver inte vara kass

Jordan Peterson är en av högerns främsta kulturkrigare. Bilden är från Petersons Sverigebesök 2018.

Med titlar som “Var positiv – Lev lycklig”, “Hemligheten”, och “Tänk och bli rik” lockar självhjälpsböcker till läsning. Vem vill inte upptäcka nyckeln till ett bättre liv?

De flesta har någon gång fallit för frestelsen att köpa en självhjälpsbok. Men vare sig böckerna utlovar nyckeln till rikedom, vänner eller lycka, är självhjälp som genre lätt att håna.

Mörk samhällsanalys

Många av böckerna har en välbekant struktur. Med ett nytt knep, några nya rutiner, eller ett nytt tankesätt kan du förändra ditt liv. Böckerna dryper av ofta av ohämmad optimism och förenklade sanningar.

Dessutom ligger det något mörkt i samhällsanalysen som ligger till grund för många av de mest populära böckerna. Om du är fattig eller ledsen är det antagligen ditt eget fel. Du har inte skaffat rätt rutiner, köpt rätt aktier, tänkt tillräckligt positivt, eller gjort ditt bästa.

I självhjälpsböckerna är det individens vilja och förmåga som står i fokus. Faktorer som kön, klass, hudfärg – sådant vi inte själva har kontroll över – faller bort.

Obefogad snobbighet

Eftersom många av vår tids mest populära självhjälpsböcker är så dåliga antar många att man måste vara lättlurad eller dum för att läsa dem. Men snobbigheten kring självhjälp som genre är obefogad.

Livet är svårt – klart att människor letar efter vägledning. Och självhjälpsböcker behöver inte vara kassa.

Länge var det en självklarhet att samtidens största intellektuella skrev böcker i självhjälpsstil.

Antikens filosofer och medeltidens teologer skrev böcker om hur man hanterar ilska, sorg, besvikelse, död, relationer och motgångar.

Många av verken är litterära klassiker, som Marcus Aurelius ”Självbetraktelser”, Boethius “Filosofins tröst”, och Robert Burtons ”Melankolins anatomi”.

Vi behöver bättre levnadsråd

Idag känns tanken om att fråga filosofer om levnadsråd hopplöst förlegad. Ändå är suget efter den typen av livshjälp som filosofer tidigare skrev oerhört stort.

Jordan Peterson är en av de mest populära självhjälpsfigurerna i vår tid. Peterson är en av högerns främsta kulturkrigare. Men han försöker också leva upp till rollen som moralfilosof: någon som ger råd om hur man lever ett gott, anständigt liv.

Hans ambition är bredare än att bara ge tips om hur man blir rik, lycklig eller produktiv. På det sättet liknar hans böcker filosofernas självhjälpsklassiker mer än många av samtidens självhjälpsmanualer.

Det är synd att så många av vår tids intellektuella flyr självhjälp som genre. För i det tomrum som de lämnar efter sig trängs män som förklarar hur man blir rik på aktier med gurus i positivt tänkande. Och Jordan Peterson.

Vi är många som behöver bättre råd om hur vi bör leva än vad dessa figurer kan ge oss.