Mejla

Ingvar Persson

Oppositionen måste ha fått solsting

Vi behöver ingen borgfred - men lite ansvar

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: MAGNUS SANDBERG / AFTONBLADET

I nästan tre månader från mars till maj rådde något slags borgfred i svensk politik. Regeringen berömde oppositionen för samarbetet. Oppositionen ställde sig bakom huvuddragen i regeringens politik, oavsett om det handlade om att stoppa smittan eller rädda företag.

Allvaret i situationen tycktes faktiskt ha trängt in, också hos vanligtvis grälsjuka politiker.

Sedan kom vi fram till juni. Plötsligt var det som om oppositionspolitikerna fått solsting. Ibland låter det som om regeringen borde ha spärrat in hela befolkningen. I nästan stund är det en katastrof att inte Liseberg får öppna.

På randen till inbördeskrig

Om vi inte visste bättre skulle man tro att landet befinner sig på randen till ett inbördeskrig.

Kristdemokraternas Ebba Busch anklagar regeringen för att "med berått mod" ha låtit smittan spridas och döda tusentals svenskar. Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson beskriver inte bara regeringens beslut som "omänskliga", utan jämförde dessutom strategin vid en ättestupa.

Plötsligt är det ok att anklaga Stefan Löfven och hans ministrar för något som liknar massmord.

Sabuni låter nästan sansad

I jämförelse blir det nästan sansat när Liberalernas Sabuni påstår att statsministern är okunnig eller nonchalant eller när Ulf Kristersson hävdar att utrikesministern äventyrar anseendet för Sverige.

Tror Busch, Åkesson, Sabuni och Kristersson att väljarna är dumma i huvudet?

Människor vet att det i stort funnits enighet bakom vårens beslut. Man förstår att de har inneburit svåra avvägningar.

De flesta av oss har gjort vårt bästa för att stoppa smittan. Vi har avstått från att resa, vi har tvättat händerna och vi har inte kunnat träffa våra anhöriga som vi velat.

Ingen kan ge garantier

Vi vet att det inte har räckt, och att det kommer att finnas mycket att lära. Men också att ingen kan garantera att någon annan strategi skulle ha fungerat bättre.

Väljarna vet att svenska politiker inte avsiktligt har haft ihjäl människor på landets äldreboenden, om vi inte ska räkna åratal av besparingar och nerdragningar som mord.

Hur ska man ta någon på allvar som plötsligt byter fot och vars enda budskap tycks vara raseri och tvärsäker efterklokhet?

Människor vet också att krisen inte på långa vägar är över. Att vi inte har något annat alternativ än att fortsätta att följa regler och lyssna på Anders Tegnell.

Vi behöver ingen borgfred. Men i en kris som fortfarande pågår behöver vi politiska företrädare som är beredda att ta ett eget ansvar, både för det som har varit och för det som kommer att komma.

Vad tycker du om det politiska samtalet? Chatta med Ingvar Persson. Chatten startar klockan 9.00 men du kan ställa din fråga redan nu.

Laddar Live Upplevelse

Av: Ingvar Persson

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.