Reinfeldt struntar i Sveriges försvar

Ointresserade Efter ÖB:s uttalande om "enveckasförsvaret" har vidden av Moderaternas försvarspolitiska misslyckande börjat gå upp för allt fler.

Den danske missnöjespolitiken Mogens Glistrup föreslog en gång att försvaret skulle ersättas med en telefonsvarare och budskapet "Vi ger oss" på ryska.

Den är kanske väl drastiskt för svenska förhållanden, vi kan ju numera försvara oss en hel vecka. När den nya organisationen är klar 2019, vill säga.

I dag avslöjade dock Svenska Dagbladet att överbefälhavaren i ett underlag senare i veckan kommer meddela regeringen att om inget görs behöver en tredjedel av krigsorganisationens 28 000 personer tas bort.

Att Moderaterna, en gång det försvarsvänliga partiet i Sverige, klappat igenom så fullkomligt i dessa frågor har vänt upp och ner på politiken.

Enligt Svenska Dagbladet säger ÖB främst två saker.

För det första har övergången från värnpliktsförsvar till frivilligförsvar blivit betydligt dyrare än beräknat. Närmare bestämt 1,2 miljarder dyrare per år. Det betyder 12 miljarder i ökade kostnader på tio år, pengar som inte finns i budgeten.

För det andra saknas ungefär 30 miljarder för materiel de kommande tio åren. Orsaken är att regeringen skjutit kostnader framför sig som nu måste betalas.

Summan av det Försvarsmakten säger är att det behövs ungefär 4 miljarder mer till försvaret per år för att de ska klara sina uppgifter.

ÖB:s besked borde inte komma som en överraskning för regeringen. Redan 27 april 2012 varnade han för det som nu håller på att hända. Han pekade då i ett underlag till regeringen bland annat på att ekonomin efter 2015 inte skulle hålla och att det saknas ungefär 25 miljarder till material de närmaste tio åren. Det blev sura miner på försvarsdepartementet men varken pengar eller beslut om vad som ska göras.

I somras sa ÖB att han skulle behöva lägga ner en hel försvarsgren, som marinen, om han inte får mer pengar. Mer sura miner från politikerna men fortfarande inga besked.

I oktober kom så svaret på ÖB:s varningar. Han fick i uppdrag att själv föreslå hur han ska spara ihop till pengarna inom befintlig budget. Personer med insyn såg uppdraget till stor del som politisk vedergällning för ÖB:s frispråkighet.

Sedan dess har den försvarspolitiska kartan ritats om i grunden. Dels på grund av att omvärlden faktiskt håller på att förändras. Ryssland rustar upp dramatiskt, om än från låga nivåer. Behovet av svenska fredsinsatser utomlands fortsätter vara stort. Men kanske framför allt genom ÖB:s uttalande om "enveckasförsvaret".

Plötsligt blev den moderata försvarspolitiken begriplig även utanför den snäva kretsen av försvarsintresserade. Sanningen är att Fredrik Reinfeldt och Anders Borg struntar i försvaret. Många till höger blev oerhört besvikna på Moderaterna i en fråga där de faktiskt litat på partiet. Många till vänster såg det, inte utan fog, som att regeringen i smyg försöker förbereda ett Nato-medlemskap.

Det är mot bakgrund av den ändrade försvarsdiskussionen som ÖB:s nya underlag måste ses. Han spelar högt, kanske för högt. Samtidigt vore det en PR-katastrof utan dess like om regeringen skulle försöka sparka ÖB, som dessutom är sjukskriven.

Det ÖB säger är inte hela sanningen. Visserligen avfärdar försvarsmakten möjligheten till rationaliseringar men erfarenheten visar att det trots allt är möjligt att spara, inte minst på den relativt stora andelen äldre officerare.

Men med det sagt är det naturligtvis sant att försvaret blir dyrare utan värnpliktiga. Regeringen avskaffade värnplikten med några få rösters övervikt under förra mandatperioden. Frågan utreddes inte ordentligt och detta är resultatet. Det är också sant att ny, modern, materiel är dyrare än gammal. Därmed inte sagt att försvaret ska få allt de pekar på.

Just nu diskuteras frågan om Sveriges framtida försvar i försvarsberedningen där alla partier är med. Beslut ska fattas i slutet av 2014 eller början av 2015.

Lösningen ligger i någon form av blocköverskridande bred uppgörelse som innehåller både rationaliseringar, ändrad inriktning och högre anslag. Men en sak bör stå helt klar. Den nuvarande negativa utvecklingen måste vändas.

Följ ämnen i artikeln