Ungerns demokrater hoppas på mirakel

Om högern vinner idag vet ingen hur långt de är beredda att gå

Ungerns fascister Jobbik är tredje största parti. De fick 16,7 procent i valet 2010 och hoppas på ökat stöd idag. Bilden är från en antisemitisk manifestation 2013.

I dag går Ungern till val. Förra gången, 2010, fick Viktor Orban och det national-konservativa partiet Fidesz två tredjedels majoritet i parlamentet.

Sedan dess har han ändrat  grundlagen och en lång rad andra lagar för att konsolidera sin makt och bana väg för ett nationalistiskt uppvaknande i landet.

På fyra år har han inskränkt pressfriheten, minskat rättsväsendets oberoende och låtit sina partivänner kontrollera allt större delar av ekonomin och samhället.

Ingen vet hur långt han är beredd att gå om han vinner idag.

Ny vallag

Viktor Orban har även infört en ny vallag skräddarsydd efter Fidesz. Parlamentet är halverat och en stor del av mandaten fördelas nu i enmansvalkretsar, i en valomgång. Principen är att den som får flest röster vinner även om den inte når upp till 50 procent. Detta gynnar det parti som är störst, vilket är Fidesz. Valkretsarna är dessutom utformade så att en stor del av oppositionens röster i praktiken är bortkastade.

Förutom detta har Orban gett rösträtt till ungrare som bor i grannländerna. Dessa förväntas rösta på honom.

Det största oppositionspartiet, socialdemokratiska, MSZP har, på grund av nya vallagen, ingått en valallians med flera andra mindre partier. Men få tror att det kommer räcka.

Till höger om Fidesz samlar det fascistiska partiet Jobbik röster med en antisemitisk och aggressiv nationalism.

Oppositionens halmstå

Enligt opinionsmätningarna kommer Viktor Orban att vinna med stor marginal. Men helt säker verkar han inte vara. Exempelvis har han vägrat ställa upp i partiledardebatter i TV och han utsätter oppositionen för en omfattande smutskastningskampanj.

Oppositionens halmstrå är att opnionsmätningarna inte är tillförlitliga. På grund av samhällsklimatet vågar människor inte säga vem de röstar på, inte ens till opinionsinstituten.

Det finns även en historisk parallell. I valet 2002 förlorade Viktor Orban trots att det såg ut som att han skulle vinna. Till och med enligt vallokalsundersökningarna såg det ut som att Fidesz hade störst stöd. Men när väl rösterna räknades vann Socialdemokraterna.

Detta var dock innan nya vallagen. Det vore ett smärre mirakel om oppositionen skulle vinna. Men ingenting är omöjligt.

Historiens vingslag

Ungern var på den förlorande sidan i både första och andra världskriget. Före 1914 ingick landet i dubbelmonarkin Österrike-Ungern. Efter kriget tecknades ett fredsavtal, Trianonfördraget, som inte bara upplöste dubbelmonarkin utan även berövade Ungern mer än två tredjedelar av sitt territorium och över 60 procent av befolkningen. Miljontals Ungrare befann sig plötsligt i andra länder som Rumänien, Tjeckoslovakien och dåtidens Serbiska kungadöme.

Viktor Orbans nationalism återknyter till denna historiska känsla av förödmjukelse och längtan efter upprättelse.

Jobbik går ännu längre och drömmer om ett Storungern som förenar alla ungrare i ett rike. Efter Rysslands invasion i Krim har partiet följdriktigt backat upp Moskva.

Nationalism i Europa

Både Fidesz och Jobbik är utpräglade nationalistiska partier. Om Fidesz inte får två tredjedels majoritet i parlamentet efter valet tror många bedömare att de kommer att stödja sig på Jobbik för att få igenom politiken.

Frågan är bara vad övriga EU ska göra om Ungern fortsätter i samma riktning som idag, och möjligen går ännu längre. I högtidstalen heter det att EU är en "union av värderingar". Det handlar om respekt för mänskliga rättigheter, demokrati och rättstatens principer.

Det låter bra. Men det är långt från Bryssel till Budapest.

Följ ämnen i artikeln