Nedrustning för sossigt för Bildt

Det är hans personliga åsikter som styr, inte regeringens eller riksdagens

Utrikesminister Carl Bildt.

– Sedan kan jag tycka att vi ska förbjuda alla krig och all ondska, sa Carl Bildt till Ring P1 i går.

Samma dag avslöjade Ekot att Bildt ­inte velat ställa sig bakom ett FN-uttalande om att kärnvapen ska förbjudas av humanitära skäl. 78 av knappt 100 närvarande länder skrev under, men inte Sverige.

Efter att Carl Bildt under en vecka gjort sig oanträffbar för Ekot ringde han själv in till Sveriges Radio och förklarade för Ring P1:s oförberedda programledare att Ekot hade fel i sin nyhetsvärdering. Skandalen var i själva verket inte ens någon nyhet, tyckte han.

Metoden påminner om när Annie Lööf i höstas inte lämnade ut sina spritkvitton till Aftonbladet, som begärt ut dem, utan till Ekot. Eller om Sten Tolgfors som vägrade svara på Ekots frågor efter att de ­avslöjat den hemliga vapenfabriken i Saudi­arabien. Han gick i stället till Aktuellt.­

Regeringen undviker allt oftare att ­svara på frågor från pålästa journalister. De vill bara delta på sina villkor. Ful­spelet strider mot den svenska traditionen av öppenhet.

Dessutom hade Bildt helt fel i Ring P1, nedrustning är inget att ironisera över. Till och med hans allianskamrater, Folkpartiet och Kristdemokraterna, ställer sig undrande inför hans agerande. Oppositionen är ännu hårdare.

Bristande intresse

– Sverige har tappat ledningen i nedrustningsarbetet, säger Urban Ahlin, utrikespolitisk talesperson för Social­demokraterna.

Sverige lämnade nyligen nedrustningskoalitionen New Agenda Coalition. Även om Sverige en gång var med och tog initiativ till arbetet har engagemanget ­sedan flera år legat på en mycket låg nivå.

En centralt placerad källa på utrikesdepartementet säger till Aftonbladets ­ledarsida att bakgrunden är bristande ­intresse från departementets politiska ledning. Nedrustning ses som ”idealistiskt sossetjafs”. Bildt vill i stället arbeta med ”riktig” utrikespolitik, som relationerna med Ryssland, Öst- och Centraleuropa, EU och USA.

Problemet är att Carl Bildt i dag är svensk utrikespolitik. Det är hans personliga åsikter som styr, inte regeringens eller riksdagens.

Gör som han vill

I offentligheten spelar han rollen av lätt nipprig adelsman som säger och gör vad som faller honom in. Ring P1 passar utmärkt in i mönstret.

Det är underhållande, men resultatet är att den offentliga makten inte längre går att granska. Den som vill ha synpunkter på svensk utrikespolitik är i princip hänvisad till kommentarsfältet på Carl Bildts blogg.

Frågan är om han svarar ens där?

Följ ämnen i artikeln