Kvinnor ska inte bocka och buga

De anställda på Coop fick ett nytt, sämre schema.

Skulle arbetsgivaren på ett stålverk fullt av män kalla in de anställda för att meddela att deras schema lagts om och att de från och med nästa månad ska arbeta färre timmar? Skulle samma arbetsgivare­ erbjuda de anställda som arbetat över 30 år i företaget att ta igen de förlorade timmarna som SMS-vikarie?

På en arbetsplats som domineras av kvinnor går det bra. Det var nämligen precis det som i våras hände på Coops varuhus i Örebro och Jönköping. Före­taget måste spara, och trots fackets motstånd valde ledningen att kalla in de anställda en och en för att meddela det nya arbetsschemat med betydligt färre timmar än tidigare.

Facket menar att det handlar om uppsägningar och att det därför ger rätt till uppsägningstid som måste ske i tur­ordning. Det tycker inte Coop. Nu ska saken avgöras av Arbetsdomstolen.

Tiotusentals varsel

Vintern 2009 gick svensk industri genom den djupaste krisen i modern tid. Antalet varsel räknades varje månad i tiotusental. Alla såg att de desperata nerdragningarna blivit ett hot mot industrins framtid. Då skrevs ett kris­avtal som öppnade för minskad arbetstid och ett slags arbetsdelning. Företagen kunde sänka sina kostnader och de anställda behöll sin anställning.

Åtgärderna var tillfälliga, skulle föregås av en lokal uppgörelse och innebar i allmänhet att de anställda avstod från en del av lönen för den tid de friställdes. Ändå var krisavtalet inom industrin kontroversiellt.

Jämställdhet en viktig fråga

Men när det handlar om kvinnor och handelsanställda anser sig alltså ledningen för Coop – en gång närmast en del av den svenska arbetarrörelsen – att de anställda ska bocka och buga och tacksamt ta emot det schema de tilldelats.

Vi står inför en avtalsrörelse där jämställdheten kommer att bli en av de stora frågorna. Att kvinnor har så mycket­ lägre löner än män är en skamfläck för det svenska samhället.

Men bristen på jämställdhet går djupare­ än bara lönen. Den handlar om trygghet, värdighet och om att bli anständigt behandlad på sitt jobb.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.