Chefernas bonusregn kan leda till strejker

Du betalar maten med kronor, inte procent

Sverige tillhör de länder som har minst antal strejkdagar, tack vare välsmorda förhandlingshjul och medling. Men frågan är vad direktörernas girighet gör för  vårens strejkvilja. På bilden strejkvakterna Pernilla Lindroth och Rose-Marie Eklund utanför Skärblacka bruk, som togs ut i strejk våren 2010.

Om man vill övertyga någon om något, är det en god idé att leva som man lär. För folk tittar inte bara på vad du säger, utan minst lika mycket på vad du gör.

Tipset är gammalt som hedenhös. Men det verkar inte ha gått in i skallarna på direktörerna i det svenska näringslivet.

Pengaregn över direktörerna

Dagens Nyheter har kartlagt ledningsgrupperna för bolag på Stockholmsbörsen. Under fjolåret ökade deras inkomster med 12 procent.

För de VD:ar i börsbolagen som haft samma jobb de gångna två åren var inkomstökningen ännu större. Under 2020 tjänade de i genomsnitt 7,9 miljoner om året. Året efter hade ersättningen i form av löner, bonusar och arvoden ökat till 9,5 miljoner.

En ökning med 20 procent.

Besvärlig avtalsrörelse

Under våren omförhandlas avtalen för flera miljoner svenska löntagare. Utgångsläget är det besvärligaste på länge, med skyhög inflation och stigande boräntor.

Arbetsgivarna tycker att löntagarna ska ta ansvar för att inte bidra till att pressa upp inflationen. Och det bud på 4,4 procent som facken inom industrin enats om ligger en bra bit under prisökningarna under 2022.

Facken kräver bättre betalt men försöker undvika en situation där företagen välter över löneökningar på konsumenterna. Det skulle starta en inflationsspiral som är skadlig för alla.

Direktörerna kompenserar för inflationen

Men pengaregnet över börseliten kan välta alltihop. För varför ska arbetarna ta ansvar, när direktörernas dubbelmoral är så naken?

– Å ena sidan går de ut och säger att det är katastrof i ekonomin, och sedan har de i stort sett redan kompenserat sig för inflationen. Om man går ut med att nu är det kärvt och att arbetarna måste hålla igen, och man själv berikar sig, då är man inte trovärdig på en fläck, säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

Ingen borde bli förvånad om det blir strejker till våren.

Rekordhög vinstandel

Man kan inte heller betala elräkningen eller maten med procent. Det gör man med kronor och ören.

Börsdirektörerna tjänade i snitt 1,6 miljoner mer under 2021 än vad de gjorde året innan. Det motsvarar 5 arbetarlöner i inkomstökning – för ett enda år.

Samtidigt rapporterar Konjunkturinstitutet att vinstandelen i näringslivet är ovanligt hög. I fjol gick mer än 40 procent av förädlingsvärdet till vinster. Det finns alltså goda möjligheter för företagen att ersätta de anställdas arbete på ett bättre sätt.

Alla anställda alltså. Inte bara de som jobbar som direktörer.

Vad tycker du om pengaregnet över börsbolagens ledningar och verkställande direktörer? Hur påverkar det årets avtalsrörelse, och trovärdigheten i uppmaningen till de anställda att hålla igen på lönekraven?

Ledarskribenten Peter Gustavsson chattade med läsarna.

Denna chatt är stängd.

  • Peter Gustavsson
    12 jan 2023

    Klockan går och jag måste sluta, trots att det här är otroligt viktiga och intressanta frågor. Diskussionen har bara börjat. Ha en fin dag allihopa!

  • 12 jan 2023

    Bästa vore att förbjuda privata storföretag, om staten äger alla storföretag kan alla intäkter fördelas ut rättvist till hela samhället och välfärden istället att hamna i fickorna på direktörer, storkapitalet och börsen

    Idealist

    Enkelt alla går ut i mass strejk och ingen handlar eller tankar. Ingen producerar något och ingen konsumerar något. Så faller det. Alla vet att störst faller tyngst.

    Sluta mata grisarna.

    HP

    Hej Idealist och HP! Ja när direktörerna beter sig på det här sättet är det lätt att bli revolutionär. De borde nog tänka efter både två och tre gånger om det verkligen är det de vill...

    Peter Gustavsson
  • 12 jan 2023

    Dessutom så går det åt mindre el om fabrikerna står stilla, så att elräkningen blir mindre om man strejkar.

    Mathias K

    Hej Mathias, har jag inte tänkt på, det är ju en poäng :)

    Peter Gustavsson
  • 12 jan 2023

    God morgon,

    Maken till tondövhet får man leta efter.

    Det fanns en tid då det var lite skamligt och fult att vara alltför girig och roffa åt sig för mycket. Tidsandan fungerade som en spärr. Men den tiden är för längesedan förbi.

    Vi skall komma ihåg att mycket av företagens utfall påverkas av omvärldsfaktorer som man inte kan styra över, t ex valutakurser, konkurrenssituation mm. Det är sällan enbart direktörens förtjänst/fel om ett företag är väldigt lönsamt/går med förlust. Oavsett utfall är dock belöningen hög, t o m vid avskedande.

    Facken måste börja bedriva opinion, inte gömma sig.

    Kerstin Olsson

    Hej Kerstin! Ja vi behöver bedriva mycket mer opinion, inte huka oss, helt rätt.

    Peter Gustavsson
  • 12 jan 2023

    Samma är det med hyresrätter att både kommunala och privata bostadsbolag har gjort väldigt stora vinster under flera år. Men där dessa bostadsbolag nu vill att hyresgästerna, många med låga inkomster, ska betala för inflationen med hyreshöjningar på 10 procent. Där det hotar ju även den fackliga avtalsrörelsen. För är ju svårt att klara sig med en 4 procent lönehöjning när hyran höjs så mycket.

    Niclas

    Hej Niclas! Ja det är verkligen oroande var hyrorna ska hamna. Som du säger, svårt att betala 10 procents hyreshöjning med 4 procents lönehöjning. Då får man leva på nudlar.

    Peter Gustavsson