Du ska inte betala för direktörernas bonusar

Om klyftorna ökar har LO inget annat val än huggsexa

Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson får ursäkta. Dagens viktigaste möte hålls inte i Rosenbad, utan i ABF-huset på Sveavägen. Där träffas representanter för LO:s 14 förbund, och på dagordningen står vinterns avtalsrörelse.

Ni kan förutsättningarna. Inflationssiffrorna från i september tangerar tio procent. Bensin och diesel är rekorddyrt. Matpriserna rakar i höjden. Och hyresvärdarna vill höja hyran med minst tio procent. Tio års reallöneökningar är utplånade.

Klyftorna växer

Samtidigt växer löneklyftorna mellan arbetare och tjänstemän. ICA-handlarna gör jättevinster och bankerna talar om extra utdelning till aktieägarna.

Det är kris, men inte som när politiska partier inte lyckas komma överens eller när kursen för ett börsföretag går ner med några procent. Det är kris på riktigt, som när människor inser att pengarna inte räcker till mat eller när man oroas för att inte kunna bo kvar i sin bostad.

Det är klart att det kommer att påverka lönekraven i vinterns avtalsförhandlingar.

Dagens möte i LO:s representantskap kan avgöra hur.

Industrin har styrt

I 25 år är det löneutvecklingen i industrin som styrt utvecklingen på hela arbetsmarknaden. Samarbetet mellan arbetares och tjänstemäns fack inom industrin har varit en förutsättning. Samordningen mellan LO:s arbetarförbund en annan.

Resultatet har blivit ökade reallöner nästan varje år, men också att svensk industri kunnat fortsätta att konkurrera.

Jämfört med 80- och 90-talen när lönerna jagade stigande priser har det varit som dag och natt.

Ingen vill ha tillbaka den ordningen. Ändå finns risken. LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson varnade nyligen för en "huggsexa".

Gemensam linjer

I dag ska LO-förbunden försöka hitta en gemensam linje inför förhandlingarna. Det kommer inte att bli lätt. Synen på situationen och förväntningarna skiljer sig åt mellan förbunden. Är det byggnadsarbetare, undersköterskor eller industriarbetare som ska sättas främst?

Det finns olika idéer om hur de med minst marginaler ska skyddas i dyrtider. Facken inom det som kallas 6F har till exempel föreslagit ett lika stort lönelyft för alla på arbetsmarknaden, i kronor räknat.

Det kan nog bli svårt att genomföra, men en sak är klar. Ska löntagarna ta ansvar kan inte låginkomsttagarna drabbas hårdast. Och andra grupper kan inte fortsätta att festa.

Om Sveriges löntagare ska visa ansvar måste också andra göra det. Då duger det inte att redan högavlönade höjer sina löner ännu mer. Då kan inte direktörerna fortsätta att ta ut bonus, eller aktieägarna fortsätta att kvittera utdelningen.

Ingen vill ha en huggsexa, men om andra tar för sig har LO-medlemmarna knappast något val. Då måste de också hålla sig framme.


I dag träffas representanter för LO:s förbund. På dagordningen står bland annat samordningen inför vinterns avtalsförhandlingar. Det kan bli hårda diskussioner.

Hur tycker du att de fackliga organisationerna ska göra. Bör man kräva kompensation för de stigande priserna? Och är det någon idé att försöka hitta en linje, eller ska varje fackförbund försöka få ut så mycket som möjligt åt sina medlemmar?

I chatten diskuterar Ingvar Persson lönebildning och skenande priser med läsarna.

Denna chatt är stängd.

  • Ingvar Persson
    25 okt 2022

    Klockan har passerat halv och det är dags att stänga chatten. Som vanligt har jag bara hunnit publicera en del av de inlägg vi fått in. Jag vill tacka alla som bidragit med synpunkter och frågor. Diskussionen om löner och fördelning kommer helt säkert att fortsätta.

  • Ingvar Persson
    25 okt 2022

    Hej Peter.

    Ett annat alternativ skulle ju vara att sänka marginalerna och bidra till att pressa ner inflationen.

  • 25 okt 2022

    I Sverige har vi ett industriavtal som gör att löneutrymmet bygger på bnp och inte på inflationen. Detta har gjort att vi haft en reallöneökning även när inflationen varit i princip noll. Bara för att inflationen har gått upp så kan vi inte frångå denna princip. Indudtriavtalet gör även att vi lönegapet hålls stabilt.

    Om jag skulle vara företagare med ett system som låter alla medarbetare att få bonus så skulle jag hoppas på att det du skriver uppfylls. Då slipper jag betala ut bonus och istället kan jag spara pengarna i företaget och ta ut dem som extra utdelning nästa år istället.

    Peter
  • Ingvar Persson
    25 okt 2022

    Hej Trött.

    Jag är inte säker på i vilket land du menar att facken varit väldigt mycket mer framgångsrika. Men jag håller med dig om att det är ett stort problem att kapitalet under lång tid tagit allt större del av produktionens värde.

  • 25 okt 2022

    Självklart ska man kräva kompensation för inflationen. Företagsvinsterna har exploderat och är de högsta i historien. I princip alla andra länder kräver facken kompensation till löntagarna och det har gett resultat. Förstår inte problemet här, svängdörrar mellan att jobba i facket och i näringslivet?

    Trött