I Kristerssons Sverige är pengarna värdelösa

9,7 procents inflation gör otäcka saker med ett samhälle

I september var inflationen 9,7 procent. Experterna förespår nu ytterligare räntehöjningar från riksbanken och därmed en ytterligare bolånechock för många av landets hushåll.

Och det handlar om stora summor, det spekuleras i att nästa räntehöjning kan bli 0,75 procentenheter. Detta i kombination med ökade kostnader för el, diesel, mat och andra dagligvaror.

Ekonomin var en av de frågor som slarvades bort i valrörelsen men en inflation på omkring tio procent gör ganska dramatiska saker med ett samhälle. När pengarna blir allt mindre värda sänks ju din lön, din pension och dina bidrag.

Prischocken är inte ett svenskt fenomen, precis när världen börjat hämta sig efter pandemin och alla trasiga värdekedjor mellan Asien och väst så anföll Putin Ukraina och havererade energimarknaden.

Men i valet kallade Ulf Kristersson priserna för "Magda-priser".

På måndag väljs han till statsminister och världsekonomin är lika trasig som innan valet 11 september. Han kommer då att kunna göra lika lite som Magdalena Andersson åt Vladimir Putins imperiebygge. Men är i linje med sin egen ohederliga retorik är han ändå ansvarig för läget.

Magda-priserna blir då Kristersson-priser.

Men ett större problem är att han saknar politiska verktyg för att reda upp situationen. Sveriges offentliga finanser är starka, ja. Men de pengarna har han lovat bort i skattesänkningar.

Som dessutom kan elda på inflationen.

Och nästa år kommer de nya Kristersson-priserna att börja få effekt på kommunernas och regionernas ekonomi. Utan högre statsbidrag kommer de att behöva skära ner i skolan, sjukvården, äldreomsorgen och barnomsorgen.

Redan i höstens budget kommer Kristersson därför att behöva välja - pengar till sänkt skatt eller till välfärden.

Om inflationen inte bryts, och just nu finns inga tecken på det, så kommer de med små marginaler att råka riktigt illa ut. När matpriserna går upp drabbas särskilt äldre och andra låginkomsttagare.

Ekonomiska kriser leder i regel till ökade klyftor och större orättvisor vilket i sin tur skapar polarisering och sociala konflikter. I Sverige har vi en väl fungerande lönebildning men den kommande lönerörelsen kommer ändå att bli rejält tuff.

I Kristerssons Sverige kommer reallönerna minska. Det är den tyvärr ganska bittra sanningen de kommande åren. Och om detta inte bryts snart så blir alla politikernas löften innan valet i princip lika värdelösa som dina pengar.

Redan nu är det nog bäst att dra av omkring tio procent på allt Ulf Kristersson sa innan valet.

Följ ämnen i artikeln