Tiktok-appen verkar göra oss empatistörda

Den kinesiska appen är ett hot också mot din säkerhet

Naji Taha utsattes för en TikTok-utmaning som slutade med att han skadades så illa att hans ena ben är förlamat.

Varannan svensk i åldern 12–22 använder Tikkok dagligen. Den kinesiska appen med korta filmer gjorda av användarna är en av världens snabbast växande sociala medier-plattformar.

I helgen skrev Aftonbladet om 19-årige Naji Taha vars liv fick en dramatisk vändning för tre år sedan när han spelade fotboll med några kompisar i Nossebro, Västergötland.

En i gänget frågade om Naji ville vara med på hans Tiktok. Naji tolkade det som en tävling i att hoppa högst.

Istället sparkade två av killarna undan hans ben. Naji föll raklång på marken.

– Jag trodde att jag dog, säger Naji till Aftonbladet.

Utsatt för ”skallkrossaren”

I videoklippet hörs han skrika av smärta. De så kallade kompisarna skrattar bara i bakgrunden.

Killarna hade utsatt Naji för Tiktok-utmaningen ”#skullbreaker challenge” – skallkrossaren.

I USA har flera allvarliga skador kopplats till utmaningen. Tiktok har även infört en automatisk varningstext när hashtaggen används.

När Naji låg på sjukhus med vänster ben förlamat lade killen som filmat klippet ut det på Tiktok med texten: ”Bjur på denna idag”.

Kritiken mot Tiktok växer

Just nu pågår flera parallella debatter om riskerna med Tiktok. En handlar om ökad psykisk ohälsa bland de unga användarna.

Kritiker menar att appens filter skapar sjukliga kroppsideal och bidrar till ångest och mental ohälsa.

En annan Tiktok-debatt handlar om säkerhetsriskerna. Appen kan användas för att dela känslig data till den kinesiska staten.

USA, Kanada, Danmark, Tjeckien, Nya Zeeland och EU-kommissionen har redan förbjudit statsanställda att att ha Tiktok på sina jobbmobiler.

I svenska regeringskansliet har man nöjt sig med en uppmaning till de anställda att radera appen.

På torsdag ska Tiktoks vd Shou Zi Chew frågas ut i den amerikanska kongressen. Googles tidigare policychef kallar Tiktok för ”den mest potenta spionoperationen som Kina någonsin har bedrivit mot USA”.

Empatistörd jakt på ”likes”

Spionargumentet väger tungt. Men frågan är om inte de skadliga effekterna på Tiktok-användarna är större som samhällsproblem.

Jakten på ”likes” verkar få användarna att både må dåligt och bli empatistörda.

Rullstolsburne Naji säger att Tiktok-händelsen har påverkat hela hans liv.

– Förut levde jag som vanligt. Jag gick i skolan, spelade fotboll, gymmade och hade precis fått ett extrajobb på en fabrik.

I dag lever han med svåra smärtor. Det är osäkert om Naji Taha någonsin kommer att kunna gå igen.

Denna chatt är stängd.

  • Jonna Sima
    22 mars 2023

    Tack för alla intressanta inlägg! Vi skulle kunna fortsätta debatten bra mycket längre, men jag måste tyvärr sätta igång med annat jobb för dagen. Diskussionen om Tiktok lär fortsätta. Allt gott, Jonna

  • 22 mars 2023

    Sociala medier är ett opium för folket. TikTok är den ultimata Andy Warhol-profetian - vem som helst kan få sina 15 minuter i rampljuset. Och tyvärr har dessa "15 minuter" blivit en allmän livsstil framför allt bland unga som inte har utvecklat konsekvenstänkande. Killar som gör vansinnesgrejer och småtjejer som sexuellt utmanar bara för att få likes. Sjukt.

    Smartast vore att tvinga TikTok att införa en hård filtrering i stället för en hashtagg. En AI-bot som stänger appen under en månad när kidsen gör tokigheter.

    Mister Bister

    Det kan vara en god idé, frågan är om dessa företag kommer att införa en hårdare filtrering eller moderering självmant. Hörde ett reportage i Studio Ett i morse och det gav en ganska mörk bild av hur modereringsarbetet går till på de här apparna. De anställda ska inte ifrågasätta för mycket, då blir det avdrag på lönen som, givetvis i den deprimerande gigekonomin, är provisionsbaserad.

    Lyssna gärna! https://sverigesradio.se/artikel/verkligheten-bakom-natstadarnas-vardag

    Jonna Sima
  • 22 mars 2023

    Gör som jag strunta i sociala media och var stark idig självt. Tillsammans med vänner och släkt så kommer du att utvecklas mera utan drabbas av sociala media dravel.

    Jag har använt socilia media under ett år när ett av mina brorsbarn studerad på universitet i San Diego. Det var mest för hennes farmor och farfar skulle hålla kontakten med henne.

    Så mitt råd är skit socila media var stark idig själt.

    Jan Österberg

    Det är lättare sagt än gjort! Sociala medier är ju fantastiskt också på många sätt. Det är enkelt att skapa och hålla kontakt med människor över hela världen. Avstånden krymper. Men de negativa aspekterna går inte att förbise. Jag tror det är oundvikligt med större reglering, både av företagen och av skärmtiden för barn och unga på något sätt.

    Jonna Sima
  • 22 mars 2023

    Det är absolut inget hot. Tvärtom. Tiktok är en fantastisk databas över uppladdare och tittare som inte är så viktiga eller värda att spara.

    Love Nordahl

    Hm, jag tror man måste ha en något mer kritisk hållning till dessa app-företag än så faktiskt.

    Jonna Sima
  • 22 mars 2023

    Det är missvisande att prata om censur eller hot mot frihet när man diskuterar att begränsa företags inverkan på våra liv. Men precis som med allt annat som är inkomstbringande så kommer inte staterna att hjälpa oss. Facebook är inte till för dig, du är till för Facebook och TikTok är inte annorlunda. Så länge du använder apparna så hjälper du dem. Det finns inga genvägar. Ta bort sociala medier och använd krypterade alternativ för att hålla kontakten med nära och kära.

    Kristoffer, Farsta

    Det kommer kanske bli på det viset så småningom. Men redan har ju flera generationer påverkats och formats av dagens sociala medier. Lagstiftningen kring de stora big data-företagen har varit alldeles för naiv. Framtida generationer kommer nog tycka vi var rätt dumma i huvudet.

    Jonna Sima

Jonna Sima chattade tidigare med läsarna om texten.