EU:s nya avtal dödar hivsmittade i Afrika

Blodiga Zombies demonstrerade mot EU:s nya handelsavtal.

I veckan demonstrerade en stor grupp blodiga zombies, levande döda, utanför Europaparlamentet.

Bakom aktionen står en rad organisationer som protesterar mot EU:s nya handelsavtal med Indien. Genom avtalet försöker EU-kommissionen strypa flödet av billig medicin från Indien till bland annat behandlingen av hivsmittade i Afrika.

Bakgrunden till EU:s agerande är att läkemedelslobbyn, ”Big Pharma”, vill undvika konkurrens och tjäna mer pengar. Att 80 procent av de mediciner som i dag används för att behandla hiv i låginkomstländer kommer från just Indien spelar ingen roll.

Läkemedelslobbyn har just förlorat flera viktiga mål i Högsta domstolen i Indien där den försökt begränsa tillverkningen av billig medicin. Lobbyisterna misslyckades även nyligen med att använda det så kallade Acta-avtalet, som handlade om upphovsrätt, för att stoppa medicinerna.

Därför försöker de nu, via EU-kommissionen, få in regler i frihandelsavtalet mellan EU och Indien som skulle kunna få liknande effekt.

– Vissa skadliga regler i frihandelsavtalet liknar Acta-avtalet, som stoppades tack vare intensiv offentlig granskning. Men nu är de tillbaka, säger Lotti Rutter från Stop AIDS Campaign i ett pressmeddelande från Läkare utan gränser.

Det sakfrågan främst handlar om är att Indien i sin lagstiftning inte accepterar så kallad ”Evergreening” av patent. Evergreening är när läkemedelsbolag ändrar på någon liten detalj i ett läkemedel, som att ändra konsistens från flytande form till gelé, och därigenom förlänger patentet.

Evergreening strider egentligen mot själva syftet med patenträtten. Tanken är att patent ska vara tidsbegränsade och att andra sedan ska få kopiera dem. Detta stärker drivkrafterna för innovationer och forskning men ger samtidigt en tydlig tidsgräns. Men läkemedelsföretagen är giriga och vill tjäna ännu mer pengar på samma gamla upp­finningar.

Tack vare den indiska lagstiftningen har en stor industri uppstått som tillverkar så kallad ”generika”, alltså kopior på mediciner vars patent gått ut. Detta har betytt enormt mycket för behandlingen av bland annat hiv i Afrika där organisationer som Läkare utan gränser nu kan behandla betydligt fler patienter för samma pengar jämfört med tidigare. På tio år har kostnaden per patient minskat från 10 000 dollar till under 100 dollar per år.

Fortfarande dör 1,7 miljoner människor varje år av hiv, trots att det finns fungerande läkemedel. Om lobbyisterna får som de vill kommer det att bli mångdubbelt fler.

Förmodligen är det nya avtalet färdigt under nästa vecka. För att det ska börja gälla behöver Europaparlamentet och alla EU:s medlemsstater godkänna det.

Eller så säger vi nej. Och låter människor behålla sina mediciner.

Följ ämnen i artikeln