Vad skulle vi veta utan journalister?

Överlevde bomben Danila Kilsi vårdades för splitterskador på sjukhuset i Aleppo när Niclas Hammarström tog den här bilden.

27 NOVEMBER 2013. Syrien

Granaten dödade henne inte. Dania ­Kilsi var elva år när hon lekte i familjens trädgård i oktober förra året. Hon hade tur och fick vård för splitterskadorna på sjukhuset Dar al-Shifa i Aleppo.

Bildjournalisten Niclas Hammarströms foto är ett fruset ögonblick ur krigets vardag, av krigets vansinne. Under ett dygn var han på Dar al-Shifa i Syrien.

Genom kamerans lins berättade han om sexårige Mustafa som skadats i en granatattack och om överläkaren Osman al-Hag som arbetat varje dag i tre månader­. Hans bilder skildrar djupaste ­vanmakt, men även hur personalen mitt i natten försöker spela fotboll under ett ögonblick av normalitet.

Barnen drabbas hårdast

När bilderna väl publicerades i Aftonbladet hade sjukhuset redan bombats av Syriens regering.

– Det var det enda fungerade sjukhuset till för en månad sedan. I dag finns det ­inte längre, sa Niclas Hammarström till Aftonbladet då.

I dag har över 110 000 människor dött i det syriska inbördeskriget, en fjärdedel av befolkningen är på flykt.  Särskilt barnen har drabbats hårt och allt fler varnar för ytterligare en humanitär katastrof till vintern. Nästa fredskonferens är planerad till januari men läget är mörkt. Samtidigt har säkerhetsläget gjort det svårt för journalister att arbeta.

I lördags fördes Niclas Hammarström och kollegan Magnus Falkehed bort av okända män när de var på väg att lämna Syrien.

De var i landet som frilansjournalister för att kunna berätta för världen om vad som händer, på marken, i krigets vardag. Det finns få journalistiska uppgifter som kan vara viktigare just nu.

I en sådan här situation är det viktigt att både myndigheter och medier agerar snabbt. Samtidigt är Syrien enligt ­Reportrar utan gränser världens farligaste­ land att vara journalist i. Sedan mars 2011 har 110 personer som arbetat med nyhetsförmedling dödats, och fler än 60 journalister hålls fängslade eller saknas.

Attack mot fria ordet

Att Niclas Hammarström och Magnus Falkehed förts bort mot sin vilja är en attack­ mot det fria ordet. Det är också ett angrepp på alla som vill se fred och mänskliga rättigheter i Syrien. De värsta övergreppen sker alltid i det fördolda.

Aftonbladet.se finns fler av Niclas Hammarströms bilder, ögonblick ur en verklighet vi knappt kan föreställa oss.

Det är dem krigets herrar inte vill att du ska se.

Följ ämnen i artikeln