Mejla

Jenny Wennberg

Det är dags att bygga vaccinfabriken nu

Sverige har varit oerhört naivt

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: BYRMO CAROLINA/Aftonbladet / TT NYHETSBYRÅN

LEDARE

2006 lämnade utredaren Lars Rekke sitt förslag till regeringen; Sverige bör bygga en vaccinfabrik för att säkra vår tillgång till vaccin vid en pandemi. Morgan Johansson som var ansvarig minister vid tidpunkten lovad att fabrik skulle byggas, eventuellt i samarbete med de nordiska länderna, men någon vaccinfabrik blev det aldrig.

Så här en bit in i pandemin kan konstateras att vi borde ha byggt den där fabriken om aldrig blev av.

Kostanden för att bygga fabriken beräknades då, 2006, till 500 miljoner kronor. Kostnaden för vaccinet vid svininfluensan landade på 1,3 miljarder.

Idag sitter Sverige med avtal med två tillverkare där vi varje år betalar 85 miljoner bara för en garanti om att få vaccin. Produktionen kommer ske utanför Sveriges gränser, och hur bra en sådan idé är visar exportförbuden som införts i en rad länder under coronakrisen tydligt. En leveransgaranti i en situation med transportstörningar, exportförbud och andra hinder är trots allt ganska lite värd, oavsett hur mycket vi betalar.

Frankrike stoppade med hänvisning till exportförbudet man infört exempelvis leveranser av skyddsmaterial på väg till Italien och Spanien för bara några veckor sedan. EU klev in och förhandlade och materialet flögs till sist till sin destination. Men vad skulle ha hänt om det inte handlade om coronaviruset, utan om ett virus med ännu högre dödlighet? Vad har någon organisation över huvud taget för meddel att sätta in mot ett land som vill skydda sin befolkning i ett läge där allt fler insjuknar och dör?

Sverige har varit naivt. I alla fall ifråga om vaccin. Det är djupt olustigt att vi valt den väg vi valt, det är fullkomligt obegripligt att vi inte efter utbrottet av svininfluensa bestämde oss för att bygga vaccinfabriken, eftersom det gör oss exponerade och utsatta och lägger oss helt i händerna på skeenden vi mitt i en kris kommer ha mycket liten kontroll över.

Skälen till att bygga den där vaccinfabriken är många. Ökad konkurens är en av dem, minskat beroende av marknadskrafter en annan. Möjlighet att bidra till att bistå mänskligheten med vaccin en annan.

Att inte ha en inhemsk vaccinproduktion är faktiskt inget annat än en mycket, mycket dålig idé.

Det är dags att bygga den där fabriken nu.

Av: Jenny Wennberg

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN