Hökmark gynnar extremister i EU

Om du röstar på denna man på söndag så ska du veta vad du får på köpet.

József Szájer, 52, är en av det nationalkonservativa partiet Fidesz tyngsta politiker. Han har varit vice partiordförande, gruppledare i det nationella parlamentet och vice talman. Enligt tidningen The Economist skrev han delar av Ungerns nya, inte så demokratiska konstitution, på sin Ipad.

I Europaparlamentets konservativa partigrupp, EPP, är Szájer i dag vice ordförande tillsammans med Gunnar Hökmark, svensk moderat.

Fidesz har sedan 2010 systematiskt monterat ner demokratiska institutioner i Ungern. I den nya konstitutionen grundlagsfästs en stor del av Fidesz politik så att den inte går att ändra utan två tredjedelar i parlamentet. Det nya valsystemet är riggat så att Fidesz i praktiken inte kan förlora val.

Hård kritik

Fidesz har, genom det mäktiga Medierådet, stängt Ungerns enda oberoende radiostation Klubradio och genom en ny medielag väsentligt begränsat pressfriheten.

Domstolarnas oberoende har minskat och när författningsdomstolen ansåg att Fidesz politik stred mot lagen inskränkte regeringspartiet domstolens befogenheter.

Ungern har fått hård internationell kritik från OSSE:s valobservatörer, från Europarådet, från EU-kommissionen och från människorättsorganisationer.

Europaparlamentet antog så sent som 3 juli 2013 en resolution som varnade för läget i Ungern.

Under fyra års tid har EPP-gruppen försökt hindra kritik av Ungern. Gunnar Hökmark har själv röstat mot när frågan har varit uppe. Han har till och med röstat för en resolution som dömer ut kritiken av Ungern.

EPP:s problem

Trots utvecklingen i Ungern backade EPP upp Fidesz i valet 6 april i år. Hökmark, har under valrörelsen försökt distansera sig något från Fidesz, men han kan inte prata bort hur han röstat i fyra års tid.

Dessutom vill han efter valet återigen sitta med Fidesz i EPP-gruppen.

Det Hökmark försöker försvara sig med är att även andra partigrupper har problem. Det stämmer och därför är det viktigt att som väljare sätta sig in i vad både partiet och partigruppen står för.

Men utvecklingen i Ungern saknar trots allt motstycke. För ett par veckor sedan valde Fidesz ett före detta skinhead från nazistpartiet Jobbik till vice talman.

Röstar som EPP

En röst på Gunnar Hökmark är, oavsett vad han säger innan valet, i första hand en röst på partigruppen EPP. Enligt Votewatch röstar Gunnar Hökmark i 81,74 procent av voteringarna med EPP.

Fidesz är heller inte EPP:s enda prblem. I gruppen ingår även Berlusconis parti från Italien. Där finns Partido Popular, som har sina politiska rötter i Francos Spanien. Partiet angriper just nu aborträtten och mötesfriheten i Spanien.

EPP-gruppen har ett flertal abortmotståndare, homofober och nationalister från olika delar av Europa. I Sverige hade dessa politiker betraktats som extremister, men i Bryssel är de en del av högerns mittfåra.

Allt detta får man på köpet om man röstar på Moderaterna i EU-valet.

Följ ämnen i artikeln