Fransmän ser Sverige som ett extremt land

Reaktionerna på SD:s trollfabrik chockar omvärlden

Sverigebilden är förändrad.

Förra veckan avslöjade Kalla Fakta att Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning har anonyma trollkonton som sprider desinformation och trakasserar meningsmotståndare. Därefter kunde Expo berätta att samma konton delar vit makt-propaganda.

Som svar på avslöjandet höll Jimmie Åkesson ett ”tal till nationen” på Sverigedemokraternas Youtube-kanal. Där hävdade han att TV4:s avslöjande var en påverkansoperation från vänsteretablissemanget.

Utländska medier chockas

Händelsen har inte bara fått spinn i Sverige, utan även i utländska medier, bland annat hos franska Le Monde som skrev om “la fabrique à trolls”. Anne-Françoise Hivert är Norden-korrespondent på tidningen. Hennes Sverigebild är förändrad sedan några år tillbaka, men de senaste veckornas utveckling har chockat henne.

– Jag har bott här i 22 år och är överraskad över hur radikal förändringen varit. Och hur svaga reaktioner det har gett, säger Anne-Françoise Hivert.

På franska kallas trollfabriken ”la fabrique à trolls”

Kristersson struntade i Malmö

Hon nämner bland annat Eurovision, och hur Malmö beskrevs av journalister och politiker som inte bor i staden.

– Verkligheten har inget att göra med det Malmö som blev beskrivet i vissa medier. Visst finns det mycket problem med antisemitism och rasism, men det var som att flera av de som skrev eller oroade sig som aldrig hade varit där.

Hon berättar hur hon själv intervjuade fransmän som kom till Malmö fyllda med rädsla och obehag, men som sen lugnade sig när de såg hur organiserat och lugnt allt var.

Hivert tycker det är konstigt att så få av de politiker som uttryckte sin oro för Eurovision inte åkte till staden. Inte ens statsminister Ulf Kristersson.

– Det kändes som att regeringen i Stockholm lämnade staden helt ensam.

Intellektuellt fattig

Hon tycker det är absurt att samma regering inte fördömer SD när de misskrediterar TV4 och fantiserar om en inhemsk påverkansoperation.

– I Frankrike kan du inte sprida lögner utan att någon säger emot. I Sverige känns det som att “you get away with a lot”.

Hon menar att Sveriges debatt är intellektuellt fattig i jämförelse med inte bara Frankrike, utan även vårt grannland Finland. Något hon tror inte beror på att Sverige saknar kompetenta personer, utan att det är en annan medie-tradition här.

– I Le Monde har vi författare, experter och filosofer som skriver på ledarsidorna. De får även medverka i TV-debatter. Här är det nästan bara politiker och journalister som får komma till tals.

Ingen lyssnar på experter

Hivert menar att Sverige länge har haft en självbild om att vi är bäst i klassen, vilket gör att många nu har svårt att inse verkligheten: vi har halkat efter.

– Sverige tror sig vara ett land som lyssnar till vetenskapen, men när experter säger ifrån lyssnar man inte. Ta bara klimatfrågan som exempel.

En annan bild hon, och andra korrespondenter, inte håller med om är bilden av att Sverige är ”lagom”.

– Sverige är inte lagom, det är ett land som går från en extrem till en annan.

Hon drar en parallell till flyktingvågen 2015 då hon frågade en socialdemokratisk politiker om hur många till flyktingar Sverige klarade av att ta emot.

– Då avfärdades jag nästan som rasist. I dag är det tvärtom. Nu ses man som vänster så fort man ställer en kritisk fråga om regeringens invandringspolitik.

Något ruttet i Sverige

Förra veckan skrev korrespondenten en tråd på X där hon sammanfattade det mediala efterskalvet efter avslöjandet om trollfabriken. Hur myndigheten för Psykologiskt försvar anmält Kalla Fakta till granskningsnämnden, samt hur organisationer som Svenska PEN, Journalistförbundet och Reportrar Utan Gränser kraftigt reagerat på Åkessons uttalande.

Hivert avslutade sammanfattningen med att parafrasera Shakespeare. Hon skrev att man kunde sammanfatta det hela med att “något är ruttet i kungadömet”.

– I franska medier har man använt den parafraseringen när man pratat om Danmark och landets rätt extrema invandringspolitik. Jag tycker att det som hänt i Sverige på sistone gör att det citatet funkar här med.

Hade inte hänt i Frankrike

Anne-Françoise Hivert understryker att hennes kritik inte handlar om SD eller regeringen. Det handlar om debatten, hur medier och politiker hanterar fakta och expertis.

Men visst är hon rädd för att hon efter denna intervju kommer avfärdas som vänster, trots att hon skriver för en oberoende liberal tidning. Samtidigt säger hon att hon måste stå upp för pressfriheten och vad som är sant eller falskt.

– Jag ser hur Charlie Weimers och Richard Jomshof (SD) pratar om “le grand remplacement” (red anm: folkutbytesteorin om att en elit håller på att byta ut befolkningen). Det är rena konspirationsteorier som propageras helt fritt nu. Och högern reagerar inte.

Hivert menar att det finns högerextrema röster som delar liknande konspirationer även i Frankrike.

Men du tror att högerpartier skulle reagera på det där?

– Ja, det tror jag. De går inte på det… än.