Dags att du säger tack till din parkeringsvakt

Annika fick en p-bot nedryckt i tröjan

Två parkeringsvakter på Valhallavägen i Stockholm.

En busschaufför blir rosenrasande när Annika vägrar riva en parkeringsbot. Han hotar både henne och hennes familj. Många pekar finger, tutar eller skriker. Första dagen på jobbet var det en man som knycklade ihop en bot och tryckte ned den innanför hennes tröja.

Vardagen som parkeringsvakt kan vara tuff. I en intervju med tidningen Arbetet berättar Annika Gellin om varför hon trots det tycker så mycket om sitt jobb. Hon älskar friheten och att få vara ute i ljuset på dagarna.

Misshandlad på jobbet

Men hon är inte ensam om att behöva hantera bilisternas vrede. I juli intervjuades parkeringsvakten Birgitta från Trollhättan i lokaltidningen TTELA. Hon vågade varken ställa upp på bild eller ha med sitt efternamn i tidningen. Birgitta har råkat ut för mycket på jobbet, bland annat misshandel. Nu för tiden måste hon ha ett överfallslarm på sig.

– Det var en bilist som inte accepterade att jag gav honom parkeringsanmärkning. Han slet upp min bildörr och började slå mig. Jag var tvungen att larma, säger Birgitta till TTELA.

Myt om bonusar

Bara under tiden som reportern från TTELA följer med Birgitta hinner en man hoppa på henne. Han har ställt sig på en handikapparkering utan tillstånd. När han märker att han är på väg att få en bot springer han fram och kör upp sin hand framför Birgittas ansikte och försöker hindra henne från att fota bilen.

En vanlig myt är att parkeringsvakter skulle få en bonus för varje bot de utfärdar. Enligt en undersökning gjord av Svepark och Dukaten Parkering 2016 trodde 12 procent att vakterna får provision, och hälften av de drygt 900 tillfrågade var osäkra. Men det stämmer inte, varken kommunala eller privata bolag får använda sig av provision.

Skapar trygghet

Parkeringsvakternas jobb är att se till att trafiken är trygg och fungerar. Det är viktigt att felparkerade bilar inte blockerar vägen för utryckningsfordon eller skymmer sikten vid övergångsställen. Handikapparkeringarna ska finnas tillgängliga för rörelsehindrade – inte ockuperas av dem som ”bara ska springa in och handla en grej”.

I stället för hot och hat borde parkeringsvakterna ses som en viktig del av att skapa trygghet. De hjälper folk att hitta rätt och är alltid redo att förklara hur de krångliga parkeringsapparna fungerar.

Annika har fortsatt jobba som parkeringsvakt i 25 år. Birgitta har stannat kvar i yrket i 16 år. Det borde vi tacka dem för.

Följ ämnen i artikeln