Mejla

Ingvar Persson

Utlys extra val redan i augusti

Det är lika bra att riva av plåstret med en gång

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Allt tyder på att riksdagen förklarar att Stefan Löfvens regering saknar förtroende.
Allt tyder på att riksdagen förklarar att Stefan Löfvens regering saknar förtroende.

LEDARE

Politisk cirkus eller ansvarslöst handlande. De avgörande turerna i spelet inför dagens förtroendeomröstning i riksdagen kallades många saker under gårdagen. Klart är i alla fall att det besked Stefan Löfven och Annie Lööf gav innebar en liten förändring av januariavtalet.

Löftet att ge en lösning från parterna företräde fanns med i avtalets punkt om anställningstryggheten. Något liknande står det inte om bostadsmarknaden.

Klart är också att eftergiften var för liten och kom för sent. Speciellt som den viktigaste parten, Hyresgästföreningen, inte vill ställa upp och förhandla under ett politiskt hot om lagstiftning. Hur Stefan Löfven kunde föreslå den lösningen utan att först försäkra sig om hyresgästernas stöd är en gåta.

Vänsterpartiet säger att de ska rösta på den misstroendeförklaring Sverigedemokraterna lämnat in. Om inget väldigt oförutsett inträffar betyder det att riksdagen förklarar att den inte längre har förtroende för Stefan Löfven och hans regering. Vi kommer att ha en regeringskris som sannolikt är det sista Sverige behöver just nu.

Håll valet snart

Löfven har egentligen bara ett alternativ, att utlysa ett extra val även om det nog bara är Sverigedemokraternas väljare som önskar sig det. Och det bör hållas så fort som möjligt.

Att regeringen avgår och lämnar över frågan till talmannen löser ingenting. Riksdagen ser ut som den gjorde hösten 2018, och möjligheten att få en statsminister accepterad är precis lika liten som då.

En bakbunden expeditionsministär och ändlösa talmansrundor är inte lösningen på landets problem.

Sverige behöver en regering

Vi behöver inte heller en lång valrörelse där alla partier gör vad de kan för att pröva sin strategi inför nästa års val. Extravalet skulle bero på att Sverige behöver en regering. Låt då frågan om hur det ska gå till bli det väljarna får ta ställning till.

Regeringsformen säger att ett extra val måste hållas inom tre månader efter att statsministern utlyst det. Men varför vänta? En valdag i början av augusti känns som ett rimligt alternativ.

Att politikens anseende tagit skada av den senaste veckans utveckling kan knappast ha undgått någon. Väljarna förväntar sig att deras företrädare ska klara av att svälja prestige, lösa problem och undvika kriser.

Nu har det misslyckats. Det är lika bra att riva av plåstret och ge väljarna möjligheten att förändra förutsättningarna.

Hur ska Stefan Löfven göra om riksdagen röstar för misstroendeförklaringen? Ska han avgår, lämna över ansvaret till talmannen och låta regeringen fortsätta att sköta det löpande? Eller kommer det bara att leda till en upprepning av problemen från 2018?

Är det bättre att utlysa ett extra val så fort som möjligt, och låta väljarna säga sitt?

Chatta med Ingvar Persson. Chatten öppnar klockan 9.00, men det går bra att ställa frågor redan nu.


Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

LÄS VIDARE

Det måste vara ok att sörja regeringskrisen

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Politik

Stefan Löfven

Riksdagen

Regeringsformen

Annie Lööf

Vänsterpartiet