Wollter på högskolans schema

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-07-13

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Den gotländska sommarnatten är mild som sammet. I Romas 900-åriga klostermiljö utspelas ett 3,5 timmar långt drama om kärlek, svek, förnedring och försoning. Där ges William Shakespeares Kung Lear.

Sven Wollter har seglat över till Gotland och spelar den kung som förvirras av makt och demens. Det handlar om mer än stor teater. För Romateatern och Högskolan på Gotland är pjäsen också en del av öns region- och utbildningspolitik.

På Gotland tar den lilla högskolan aldrig semester. Till sommarkurserna söker 2 000 elever. Den mest populära utbildningen är den om Shakespeares verk. I år ville 400 delta, 38 kunde tas emot.

– De flesta kommer från fastlandet. Suget är stort efter humaniora, berättar Gigi Stengård, som på högskolan är ansvarig för kursen. Eleverna besöker teatern.

De får träffa Sven Wollter och övriga skådespelarna och diskutera dramatikens inre kraft.

Romateatern började 1989 spela Shakespeares pjäser. Teatern är en angelägenhet för gotlänningarna. Varje föreställning ses av 40 procent av öns befolkning.

Bo Rehnberg som är producent för Kung Lear berättar att teatern i skolor startat utbildningen ”William bor på Gotland”.

Av publiken i klosterruinen är 10 procent mellan 10-15 år. Samtliga Gotlands högstadieelever ska se Kung Lear.

– Vårt mål är att flytta över projektet till skolor i hela landet, säger Bo Rehnberg.

Gotland är en ekonomisk och

kulturell smältdegel. Nära 750 000 turister väntas till ön. Riktmärket för många blir den femvåning, vita maltfabriken mellan hamnen och Almedalen. Där huserar högskolan med 1 200 elever, med sikte att bli 2 400.

Kursutbudet spänner från Shakespeare till att med datorernas hjälp utbilda i konst, media och spel i en hypermodern interaktiv studio i ett av hamnens magasin.

– Någon liknande utbildning finns inte i Sverige, knappast i världen, tror högskolans rektor Gunhild Beckman. Hon är professor i genetik och kom som turist till ön 1970.

När högskolan startade 1998 återvände hon som rektor. När andra högskolor tvingas lägga ned lärarutbildningar är här kön så lång att alla inte kommer in.

Av eleverna är 60 procent från fastlandet. Det som lockar är en miljö och livsstil med utbildning, arbete och kultur utanför storstädernas trängsel och hets.

Många blir kvar, tar jobb eller startar eget.

”Kan hela Sverige leva”,

var i går ett tema vid Almedalsveckan.

På Gotland är högskolan ett regionalpolitiskt instrument.

Elever som läser ekonomi, data, teknik får ett gotländsk företag att följa och hjälpa. I Almedalen vill rektorn Gunhild Beckman skapa ett naturvetenskapligt centrum som kan trygga kompetensen för öns företag.

Problemet är det klena intresset för teknik, här som på andra håll.

Kort uttryckt: Var finns den teknikens ambassadör som likt Sven Wollter lyfter högskolans Shakespearekurser?

Rolf Jansson

Följ ämnen i artikeln