Alla unga behöver sexualundervisning

Sven Melander och Weiron Holmberg,

I kväll får 107 svenskar klamydia. Minst sju kommer att få gonorré.

Ja, ni läser rätt. Vi skriver 2016 och den nästan utrotade gonorrén har blossat upp igen och ökar för sjätte året i rad. Det är inte bara ensamkommande flyktingar som behöver bättre sexualundervisning. Även svenska ungdomar måste lära sig att visa respekt för ­andra.

Det är hänsynslöst att smitta sin sexpartner med farliga sjukdomar.

Men sexualiteten väcker känslor. Den är komplicerad och kan missbrukas av dem som vill visa överordning och makt. Efter övergreppen i Köln och Stockholm kom debatten att handla om ensamkommande flyktingpojkar och på RFSU ­erbjöd man sig genast att ställa upp med sexualundervisning på flyktingmottagningarna.

Det är givetvis bra. Alla ­behöver lära sig mer om sex- och samlevnad.

Sverige är ett land där total moralpanik utbröt för att ordet ”vuxenskönt” nämndes i Advents­kalendern. Många av oss behöver uppenbarligen ­sortera i den så känsliga sexualiteten – vad är skönt, när går det över gränsen och vad är ­rena övergrepp som ska polisanmälas? Sexualundervisningen ska hjälpa unga människor att förstå den viktiga skillnaden.

För trots att Sverige var först i världen med ­obligatorisk sexual­under­visning är de ­där skillnaderna inte självklara.

De många könssjuk­domarna är bara ett ­exempel. Klamydia klassas som en allmänfarlig sjukdom. Den ­orsakas av en bakterie och ger ­oftast inga symptom, men obehandlade och upprepade ­infektioner kan ­leda till ­sterilitet hos kvinnor samt bitestikel­inflammation hos män.

Gonorrén ökar igen. Även den är en allmänfarlig sjukdom som innebär svåra infektioner. Vart femte fall av sjukdomen kan inte längre botas med ­vanligt penicillin på grund av resistens. Gonorrén kan leda till sterilitet hos både kvinnor och män.

Sjukdomarna är vanligast bland unga vuxna och de flesta smittas i Sverige. De använder inte kondom för att det är ­jobbigt, pinsamt och krångligt. Kanske är de berusade och tar en risk som kan förstöra resten av deras liv.

Vad är normalt, hur ska man göra? Många unga hämtar sin information på nätet där ­porren dominerar och deras sexliv blir därefter. I höstas gick Stockholmspolisen ut och varnade för den nya trenden där ungdomar lägger ut sex­filmer på Instagram, Facebook, Kik, Whatsapp och Snapchat.

Alla unga behöver bättre ­sexualundervisning. I både grundskolan och gymnasiet har rektorerna ansvar för att sex och samlevnad integreras i all undervisning, men många elever kan vittna om att det blir lite si och så med sexualundervisningen. Även lärare kan tycka att ämnet är pinsamt.

Vi som minns det vuxen­sköna 70-talet kan sakna de raka och tydliga kampanjerna. ”I kväll får 107 svenskar ­gonorré”, stod det på Sven Melanders t-shirt i filmen ”Sällskapsresan”. Den kampanjen tog, ­gonorrén försvann och kanske behöver folkhälsomyndigheterna trycka nya t-shirts.

I kväll får 107 svens­kar klamydia.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Följ ämnen i artikeln