EU låter gränsen vaktas av skurkar

Uppdaterad 2016-03-08 | Publicerad 2016-03-07

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Turkiet ligger på plats 149 av 180 länder i pressfrihet

Magnus Wennman har tagit Årets bild. Lamar, 5, sover på en filt i skogen vid gränsen mellan Serbien och Ungern.

Årets bild 2016 är tagen av Aftonbladets Magnus Wennman.

Lamar, 5, sover på en filt vid gränsen mellan Serbien och Ungern. Träden står resliga och täta runt omkring. Man kan se hur föräldrarna försökt så gott de kan med att skapa en sovplats, en paus i det helvete som är flykten.

Årets bild är ett tidsdokument över det Europa som möter människor i nöd med taggtråd och kanonbåtar och som nu, i mars 2016, vänder bort blicken.

"Är nu stängd"

Det är riktigt att situationen i höstas inte var hållbar för Sverige. Vi tog emot 160 000 människor och gjorde en enorm insats för människor i nöd. Men våra system orkade inte ända fram.

Men de senaste sju dagarna kom det bara 520 personer till Sverige enligt Migrationsverket.

I dag träffas EU-topparna och Turkiets premiärminister Ahmet Davotoglu i Bryssel. Målet är tydligt.

”Det okontrollerade flödet av migranter längs västra Balkan-rutten håller på att avslutas. Den här rutten är nu stängd” som det står i ett läckt dokument inför mötet.

"Vänd båtarna"

Mötet går ut på att hindra flyktingar från att komma till Europa. De ska stanna i Turkiet eller i närområdet.

Men det är inte bara den så kallade "västra Balkan-rutten" som går via länder som Grekland, Makedonien och Serbien och sen vidare in mot Tysland och Sverige som stängs.

EU vill begränsa flyktingmottagandet till ett minimum.

I praktiken har man sjösatt en europeisk version av Australiens ökända politik "vänd båtarna". Att människor har asylskäl spelar ingen roll om de hindras att komma hit.

Lagliga vägar in

Det som däremot verkar har ramlat bort är behovet av fler lagliga vägar in i Europa.

Sverige har exempelvis aktivt begränsat de vägar som finns, bland annat genom att ge tillfälliga uppehållstillstånd som inte ger rätt att återförenas med sina anhöriga.

Det är en politik som håller familjer åtskilda och som försvårar integration i det svenska samhället.

Detta måste omprövas. Reglerna för återförening av familjer behöver bli mer generösa och vi bör återgå till att ge permanenta istället för tillfälliga uppehållstillstånd.

Turkiet som gränsvakt

I veckan tog den turkiska regeringen över Zaman, landets största dagstidning. De som protesterade blev beskjutna med gummikulor.

Turkiet ligger på plats 149 av 180 länder i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex och landet är långt ifrån en demokrati. De bryter konsekvent mot mänskliga rättigheter och förföljer bland annat den kurdiska minoriteten.

Det är klart att vi behöver samarbete kring EU:s gränser men vi kan inte låta en skurkstat vakta våra gränser medan vi själva smiter från ansvaret.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Anders Lindberg