Sahlin, sluta gulla med denna man

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-04-27

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Nästa vecka börjar det brännas i de hemliga förhandlingarna om det nya EU-fördraget. Tysklands förbundskansler Angela Merkel, som är EU:s ordförande, driver på för att få en lösning av frågan.

Beslut ska inte fattas förrän efter en regeringskonferens i höst. Förhandlingarna blir hårda och utgången är oviss. Men det går att ana vart det tyska ordförandeskapet syftar.

Det ursprungliga målet om ett sammanhållet och lätt överskådligt fördrag överges. Istället går man tillbaka till att lappa på existerande fördrag. Det är ett beklagligt steg bakåt.

Försvinner gör också benämningen konstitution, artiklarna om EU-flagga och EU-hymn?–?det som för tanken till en egen stat. Få sörjer den förändringen.

Röstades ned

Maktfördelningen mellan länderna och reformerna för att få arbetet i den utvidgade unionen att fungera smidigare är dock en alltför delikat kompromiss för att röras.

Med EU-jargong kallas detta ”Nice plus”. Det vill säga delar av det fördrag som regeringarna var överens om för snart tre år sedan plockas ut och läggs till det existerande?–?och starkt kritiserade?–?Nicefördraget från 2000.

Möjligen är det enda sättet att nå den nödvändiga enigheten. Det ursprungliga förslaget röstades ned av Frankrike och Nederländerna för två år sedan.

Det räcker inte att arton länder sagt ja. Bland dem som inte tagit ställning finns de mycket skeptiskt inställda regeringarna i Polen, Tjeckien och Storbritannien.

Tysk minivariant

Sverige då? Den förra socialdemokratiska regeringen och de borgerliga partierna stod bakom förslaget till konstitutionellt fördrag. Trots det sköts beslutet i riksdagen upp på obestämd tid.

Enigheten över blockgränsen består, men nu är man i?stället överens om att godta den tyska minivarianten. Denna omsvängning har skett utan offentlig debatt.

Istället har regeringen givit sken av att man velat behålla så mycket som möjligt av det ursprungliga förslaget.

Statsminister Fredrik Reinfeldt och socialdemokraternas ledare Mona Sahlin betonade, efter överläggningen i?går, att utvidgningen inte får försvåras och att den svenska kollektivavtalsmodellen måste skyddas. Det är bra.

Sahlin kritiserade hemlighetsmakeriet.

Hon vill föra in klimatfrågan och betonade den sociala sidan av samarbetet, men sa att det senare är en nationell fråga.

Stå upp, Sahlin

Det är bara delvis sant. I det vilande fördragsförslaget finns viktiga markeringar om full sysselsättning och en social marknadsekonomi. Rollen för arbetsmarknadens parter förstärks. Den sociala stadgan föreslås ingå i fördraget?–?något som nu ifrågasätts.

Risken med det urvattnade förslaget är att EU:s sociala dimension försvagas, något som både Europafacket och de europeiska socialdemokraterna varnar för.

För Mona Sahlin borde det vara viktigare att stå upp för den linjen än att bli överens med regeringen.

”Vi driver ett socialt EU”

TS

Följ ämnen i artikeln