Mejla

Anders Lindberg

Ulf Kristerssons retorik platsar i USA:s sydstater

Valkampen kan bli värsta någonsin

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Den fjärde augusti tog P4 Örebro till ett intressant grepp i valrörelsen. De kontrollerade fakta.

Rubriken blev "(M) i Örebro går emot förslag som inte finns".

Bakgrunden var en kampanj i sociala medier där Moderaterna anklagade Socialdemokraterna för att vilja "tvångsbussa" elever.

Är det egentligen någon socialdemokrat som har föreslagit det här? frågar P4 Örebro.

– Nej, det har jag inte sett, svarar Maria Haglund (M), oppositionsråd.

Ändå påstår hon att det på något sätt blir konsekvensen av S politik "i en segregerad stad som Örebro".

Mina egna sociala medier ser likadana ut.

Erfarenheten från Trump är tyvärr tydlig: om Ulf Kristersson kampanjar med lögner och vinner så kommer han att regera så.

Även de allra högsta moderattopparna köper nu annonser med påståenden som att Socialdemokraterna tänker tvångsbussa elever och införa fastighetsskatt. Det cirkulerar till och med en fiktiv lista där Moderaterna mot röd bakgrund summerat en rad uppdiktade skattehöjningar som de påstår att Socialdemokraterna vill genomföra.

Jag har sett folk skylla på valfeber – "alla politiker skarvar i val" – men forskningen visar faktiskt på motsatsen. Politiker håller sina löften.

Detta beror nog delvis på att politikerna vet att de blir granskade – som i Örebro.
På riksplanet fungerar det sämre. Det är svårt att faktagranska Ulf Kristersson, eller ännu värre Jimmie Åkesson, i direktsänd TV.

Problemet är välkänt från Donald Trumps tid vid makten. Media försökte visserligen granska, men hann helt enkelt inte med.

Erfarenheten från Trump är tyvärr tydlig: om Ulf Kristersson kampanjar med lögner och vinner så kommer han att regera så.

I boken Ingenting är sant och allting är möjligt (Ordfront förlag 2016) av den brittiska journalisten Peter Pomerantsev går han igenom hur modern propaganda fungerar.
Hans studie handlar om Ryssland men slutsatserna går även att tillämpa på politiker som Donald Trump eller frågan om "tvångsbussning" av elever från segregerade till fina områden i Örebro.

Om poängen med propaganda tidigare var att etablera nya sanningar är tanken i dag att skapa ett slags sanningslöst tillstånd. Den moderne propagandamakaren vill upplösa själva distinktionen mellan sant och falskt.

Det finns visserligen inget förslag om "tvångsbussning", eller fastighetsskatt. Men kan du bevisa att det inte egentligen kan finnas?

Och så vidare ner i kaninhålet.

Att själva verkligheten - de politiska förslagen - inte existerar spelar ingen roll. I postsanningens tid kan allt finnas, och inte finnas, samtidigt. För vem vet - egentligen?

Moderaterna har sannolikt hämtat inspiration inte bara från Donald Trump utan även från Boris Johnsons Brexitkampanj 2016. Även den var uppbyggd på samma sätt.

De gör det eftersom modern propaganda fungerar. Fråga bara Putin.

När Socialdemokraterna nu formligen skriker att de ju faktiskt inte har den politik Moderaterna påstår går de därför rakt i fällan. Moderaterna har satt dagordningen.

Men åter till "tvångsbussningen" av elever från invandrartäta förorter till villaområden och tvärtom.

I takt med att marknadsskolan och friskolornas vinstuttag fått allt mer kritik står högern svarslös i skolpolitiken. En skola på elevernas villkor, inte skolkoncernernas, hotar extremt kapitalstarka intressen.

Samtidigt är alla överens om att den ökande skolsegregationen är ett av våra största och farligaste samhällsproblem.

I utredningen En mer likvärdig skola - minskad skolsegregation och förbättrad resurstilldelning från 2020 av Björn Åstrand tittar man därför på en hel rad förslag för en mer sammanhållen skola.

Något förslag om "tvångsbussning" förekommer dock inte.

Utredningen har resulterat i två propositioner från regeringen, om att öka likvärdigheten mellan kommunala och privata skolhuvudmän och om att göra skolvalet mer likvärdigt.

Nästan inga av förslagen gick igenom riksdagen.

Man får därför lätt intrycket att påhittet om "tvångsbussning" är en avledningsmanöver när högern röstat ner alla verkliga förändringar av marknadsskolan. Skolbolagens vinster måste räddas.

Retoriken låter dessutom som något hämtat från USA:s sydstater.

"Lidingös elever ska inte bussas till problemskolor" skriver Daniel Källenfors (M), kommunstyrelsens ordförande Lidingö i en av alla hitte-på-artiklar.

"Efter valet riskerar bussning till och från utanförskapsområden införas som ett integrationsverktyg" skriver kampanjsidan "bussning.nu" som finansieras indirekt av Svenskt näringsliv.

Syftet är att skrämma medelklassen att Socialdemokraterna kommer att bussa deras barn till problemskolor långt bort. I undervegetationen är retoriken rent rasistisk.
Moderaterna använder en teknik som ibland kallas "hundvisslingspolitik". En hundvissla kan inte höras av människor eftersom frekvensen ligger utanför vad människor kan höra.

Den tänkta målgruppen förstår precis vad "tvångsbussning", "integrationsverktyg" och "utanförskapsområden" betyder. Samtidigt kan moderaterna komma undan anklagelser om att spela på rasistiska stämningar. De menade ju inte så.

Denna skrämselkampanj sprids nu med dolda riktade annonser på internet, precis som Trump och Brexitkampanjen jobbade.

Motmedlet kan vara bra journalistik.

P4 Örebro gjorde sitt jobb när de ställde politikerna mot väggen och drog ner byxorna på Moderaternas kampanj.

Frågan är varför inte fler gör det. För det finns ett sant och ett falskt svar om ifall Socialdemokraterna är för fastighetsskatt och "tvångsbussning".

Den politiska journalistikens roll är intressant här. Om någon säger att det regnar och någon annan att det är sol kan man säga att "sanningen ligger någonstans mittemellan".

Men man kan också titta ut genom fönstret och berätta hur det faktiskt ligger till. Båda sakerna kan inte vara sanna samtidigt.

Antingen vet inte Magdalena Andersson vad hon sa förra veckan.

Eller så ljuger Moderaterna.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.