Semester: något barn leker när inkomstklyftorna ökar

Fler familjer har varken råd med semester, sommarhus eller läger åt sina barn

Familjer, som inte har råd med semester och sommarhus, har sällan råd med läger för sina barn heller.

- Vi lekte semester.

Så säger 11-åriga Fahima Ali när hon beskriver Stadsmissionens kollo-verksamhet för dem som inte har råd.

För många barn är "Den blomstertid nu kommer" på skolans sista dag ett startskott för nya äventyr. En sommar fylld av resor, lek vid sommarhuset och en paus från vardagen väntar. Men allt fler barn får inte byta miljö under sommaren. När andra tar med snäckor från Medelhavets stränder eller stenar från sommarstugans sjö har de inget nytt att visa upp på höstterminens första dag. Och orsaken är ökade klasskillnader.

Klyftorna ökar

En av tre arbetare har enligt LO varken råd med semesterresa eller sommarhus. Självklart kan barn ha roligt hemma. Men att alla ska ha möjligheten att ge barnen ett miljöombyte är ett viktigt mål för ett jämlikt samhälle. Rapporten, som LO tagit fram, visar också att skillnaderna mellan tjänstemän och arbetare är de högsta på 30 år. Det går åt fel håll.

Barn ska inte drabbas av att samhället blir allt mer ojämlikt. För de flesta föräldrar finns en tidsutmaning med sommarlovets tio veckor, eftersom få vuxna har så långt ledighet. Men för allt fler blir sommarlovet enbart en ångest då de inte har råd att ge sina barn någon semester.

I dag tar civilsamhället ett allt större ansvar. Det är självklart bra att idrottsklubbar och scoutrörelser arrangerar läger och sommarskolor för barn. Men barn ska inte vara beroende av att det finns en engagerad klubb eller förening där de bor.

Fattiga har inte råd

Att samhället engagerar sig i barnens sommarlov är ingen ny tanke. Redan för 130 år sedan startades kolloverksamheter i Stockholm. I dag finns de kvar men forskaren Ann-Charlotte Münger som skrivit en bok om ämnet menar att de barn som skulle behöva det mest inte söker. "Deras föräldrar har helt enkelt inte råd" säger forskaren. Sverige kan bättre.

– Just nu splittras Sverige kan man säga. Det handlar om människor som är långtidsarbetslösa, som fallit igenom de välfärdsstöd som finns. Och det märker vi att de familjerna blir fler och fler. Och de blir fattigare och fattigare, säger Stadsmissionens socialchef Jonas Rydberg.

Det kan inte bara vara Stadsmissionen och civilsamhället som ensamma får ta ansvar för barnens rättigheter.

Barn ska inte behöva leka semester när klyftorna ökar.