Näringslivets lobbyister är inte särskilt liberala

Björklund pressas ge upp motstånd mot SD

I går satt partiledningen i Liberalerna i sammanträde för att diskutera det vägval man måste göra. Det tog fem timmar och efteråt framstår partiet som lika villrådigt som någonsin.

Varken partiledaren Jan Björklund eller partisekreteraren Maria Arnholm har sagt ett knäpp efter mötet. Andra pratar desto mer. Till Aftonbladet antydde någon till och med att partiet skulle kunna spricka.

Det skulle vara det slutgiltiga beviset på att politiska partier aldrig blir för små för att splittras.

Liberalerna befinner sig verkligen i ett dilemma. Å ena sidan finns lojaliteten med de andra borgerliga partierna. Blockpolitiken är hårt etablerad både hos väljare och politiker.

Stå upp för liberala värden

Å andra sidan måste man fråga sig vem som behöver ett liberalt parti om det inte står upp för liberala värden? Att stötta en regering som skulle tvingas förhandla med Sverigedemokraterna inför varje viktig omröstning kan aldrig vara att försvara liberalismen.

Hur man än väljer finns det risk att förlora både röster och inflytande. Och om Liberalerna inte klarar av att bestämma sig finns ett hotande extraval runt hörnet. Det skulle verkligen kunna skada partiet.

Allt det där måste naturligtvis Liberalerna prata om. Ändå är det knappast det svåra vägvalet som skapar den ödesmättade stämningen. Den kommer i stället ur den massiva kampanj som dragits i gång för att försöka få Björklund och de andra att rätta in sig bakom Kristersson, och Åkesson.

Obehaglig ton i debatten

Jan Björklund har talat om den hatkampanj han utsatts för i sociala medier. Tonen från ytterkantshögern är obehaglig för alla. För en borgerlig partiledare kan den säkert innebära en chock.

Ändå kommer de tyngsta påtryckningarna på Liberalerna inte från några nättroll på högerkanten. I stället tycks det vara näringslivet som med massiva lobbyinsatser, stora ekonomiska resurser och lojala ledarskribenter försöker få partiet att släppa fram Kristersson, trots beroendet av Sverigedemokraterna.

När skattesänkningar och fortsatta vinster i välfärdsföretagen står på spel sitter den liberala ådran uppenbarligen inte så djupt i landets direktörer.
Dramatiken i svensk politik just nu handlar om hur länge ledningen i det liberala partiet orkar försvara liberala värden i ett klimat där det blåser riktigt snålt från höger.