S ställer krav på plikt och ansvar

Publicerad 2012-04-18

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

18 april 2012. S-ledningen

När två ledande socialdemokrater skriver att partiet sätter full sysselsättning överst på dagordningen borde det inte väcka uppmärksamhet.

Det finns förmodligen inget politiskt krav, eller löfte, som socialdemokrater upprepat oftare genom historien.

Ändå skapade Stefan Löfven och Magdalena Andersson en del rabalder när de i går i en debattartikel i Dagens Nyheter presenterade en försmak av den budgetmotion partiet tänker lägga fram om knappt två veckor.

Andersson och Löfven skriver nämligen att Socialdemokraterna ibland varit otydliga, inte bara med rätten till arbete utan också med kraven på människor att själva göra sig ”anställningsbara”.

Bra rehabilitering saknas

De har till och med dammat av den gamla devisen om att kräva sin rätt och göra sin plikt från 1990-talets krisår.

Efter ett årtionde där först social-demokratiska och därefter borgerliga – i skenande takt – regeringar har skärpt villkoren för sjuka och arbetslösa uppfattas ett sådant konstaterande lätt som en provokation. Det är knappast krav sjuka och arbetslösa lider brist på i dagens Sverige.

Däremot saknas ofta de möjligheter till den utbildning eller rehabilitering som är en förutsättning för att människor ska kunna ta de jobb som finns på arbetsmarknaden. Under de senaste sex åren har vuxenutbildning och kvalificerad arbetsmarknadspolitik befunnit sig i strykklass.

Är en ödesfråga

Det lovar Andersson och Löfven att Socialdemokraterna ska ändra på.

Löfven har pratat om ett nytt kunskapslyft, och i sin debattartikel lovar de båda socialdemokraterna att den kommande vårbudgetmotionen innehåller särskilda satsningar på jobb och utbildning för unga.

Att kunna presentera en politik som verkligen kan leverera möjligheter till omställning och rehabilitering är en ödesfråga för den nya socialdemokratiska ledningen. Inte bara därför att det är där den borgerliga politiken misslyckats, utan också för att det är en hörnsten i den socialdemokratiska traditionen.

Många krav

I ett fungerande välfärdssystem står valet inte mellan krav och kravlöshet. Snarare står den mellan dag-ens politiska kurs, där låga ersättningsnivåer och byråkratiska tidsgränser ska tvinga sjuka och arbetslösa att sänka sina förväntningar och lönekrav, och en traditionell socialdemokratisk linje där trygghet och möjligheter kombineras med kontroll.

Och efter sex års borgerliga experiment med trygghetssystemen är det inte krav på sjuka och arbetslösa Sverige lider brist på. Det som fattas är konkreta  möjligheter att ta ansvar, genom utveckling och omställning.