Har extremisterna tagit över i Israel?

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

12 APRIL 2014. MELLANÖSTERN

Lubna al-Hanash blev 21 år. Hon sköts i huvudet av israeliska soldater 23 januari förra året när hon promenerade vid flyktinglägret al-Arrub på södra Västbanken.

I den israeliska dagstidningen Haaretz samma dag förklarade en talesperson för israeliska armen att soldaterna blivit utsatta för stenkastning och molotovcocktails. De hade då skjutit tillbaka.

Men när B’Tselem, en israelisk människorättsorganisation, undersökte saken hittade de inga belägg för stenkastning. De slog också fast att oavsett vilket hade Lubna al-Hanash inget med saken att göra.

Hon var bara ute och promenerade, på fel plats.

Ett meningslöst dödsfall

I förrgår gick hennes pappa till Israels högsta domstol och krävde att händelsen utreds ­färdigt.

Lubna al-Hanash är bara en pinne i statistiken, ett meningslöst dödsfall bland tusentals ­andra. Snart bortglömd.

Men om inte Israel ockuperat hennes land hade de inte heller skjutit henne i huvudet. Om ­inte politiker som premiärminister Benjamin Netanyahu styrt Israel kunde det varit fred.

Problemet är att Israels regering har blivit allt mer extrem på senare tid. Frågan är om det över huvud taget finns någon vilja till fred, eller om de som helt enkelt vill annektera stora delar av ­Palestina tagit kommandot.

Det är en väg som i så fall ­inte ger vare sig fred eller säkerhet till Israel.

Förhandlar i snigelfart

I dagarna kom nyheten att fredsförhandlingarna i stort sett brutit samman. Igen.

Den nuvarande omgången av samtal mellan israeler och ­palestinier påbörjades 29 juli förra året efter ett initiativ av USA:s utrikesminister John Kerry.

Den ursprungliga planen var att Palestina skulle tona ner krav på internationellt erkännande av en palestinsk stat medan Israel skulle släppa ­palestinska fångar.

Sedan dess har förhandlingarna gått i snigelfart. Det största problemet är att Israel fortsätter utbyggnaden av bosättningar på palestinsk mark.

Den 28 mars stoppade Israel frisläppandet av 26 palestinska fångar vilket bröt mot själva förutsättningarna för samtalen. Palestina svarade med att ­an­söka om att skriva under 15 ­internationella avtal, bland annat Genèvekonventionerna. Dessa är särskilt viktiga eftersom de reglerar just krigets ­lagar och bland annat förbjuder kolonisation av ockuperat land.

Väntar på nästa drag

Israel hävdar att de inte ­gäller på Västbanken och Gaza eftersom Palestina inte är en erkänd stat. Men i går meddelade Schweiz att ”staten Palestina” har undertecknat Genève­konventionerna.

Nu väntar alla på Israels ­nästa drag.

Men inget tyder på att läget kommer att förbättras. Ingen ­litar på någon. Ingen vill kompromissa.

Det kommer att bli fler som Lubna al-Hanash.

Följ ämnen i artikeln