Terrorn vid Utøya kunde ha upprepats i Almedalen

Ensamma män radikaliseras nere i internets kaninhål

Den norska regeringen inviger det nationella minnesmärket efter terrordådet vid Utøyakajen den 18 juni 2022.

– Vår gemensamma dröm var tydlig. Vi skulle förändra världen. Men så var det vår värld som förändrades för alltid.

Det sade AUF:s ordförande Astrid Hoem vid invigningen av det nationella minnesmärket efter terrordådet den 22 juli 2011.

Tvist om minnesmärket

Det hade dröjt nästan elva år innan det kunde invigas vid Utøyakajen intill Tyrifjorden. En del av de närboende hade motsatt sig bygget därför att de inte ständigt ville påminnas om terrordådet.

Efter en domstolstvist kunde en mer nedtonad minnesplats ändå komma på plats i juni i år. Där 77 bronspelare vid strandkanten får symbolisera dödsoffren på Utøya och i Oslo.

Det är lätt att leva sig in i känslan hos Karin och Terje Lien. Paret som bor intill kajen, som själva räddade 28 ungdomar i land och hjälpte frusna överlevande med plädar och handdukar på stranden den 22 juli.

Att de helst hade velat gå vidare, utan att påminnas varenda dag så fort de tittar ut genom köksfönstret. Utan att ”bo på en kyrkogård”.

AUF-ledaren Astrid Hoem visar Sveriges dåvarande statsminister Stefan Löfven (S) och Norges statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) runt på Utøya i samband med 10-årsminnet av terrordådet 2021.

Men minnet av Utøya handlar inte bara om ett fruktansvärt men isolerat våldsdåd. För samma terror fortsätter, bara med nya gärningsmän.

Under de senaste sju åren har det skett fyra brutala skolattacker med högerextrema motiv i södra och västra Sverige. Efter det första av dem i Trollhättan i oktober 2015 skrev Martin Gelin att dessa pojkrumsradikaler ”inspireras av ett offentligt samtal där rasismen tar allt större utrymme och som uppmuntrats av likasinnade som de ofta lärt känna på nätet”.

Terror i Almedalen

I onsdags häktades Theodor Engström för terrorbrott. Den person som knivhögg Ing-Marie Wieselgren till döds misstänks för att ha förberett mord på fler under Almedalsveckan. Dagen före dådet skrev Engström en Twittertråd om Martin Bryant, som mördade 35 personer under en massaker i Australien 1996.

Mördarna är ensamma män som gräver sig allt djupare ner i internets kaninhål av högerextremism och våldsromantik. Hatet närs av myter och konspirationsteorier om folkutbyte, islamisering, vacciner och pedofilringar som sprids oredigerat.

Och polis och andra myndigheter ligger efter med att uppdatera sin kunskap och sina metoder.

Trots att Anders Behring Breivik försökte ta hennes liv, fortsatte Utøyaöverlevaren Astrid Hoem engagera sig för att förändra världen. Nu uppmanar hon oss att aldrig tiga och aldrig glömma vad som skedde den 22 juli.


Hur känner du inför minnet av terrordådet den 22 juli? Hur gör vi för att ”aldrig tiga och aldrig glömma”? Vad betyder hatet på nätet för tillskapandet av nya gärningsmän? Och hur känner du inför uppgiften att gärningsmannen i Visby planerade att attackera fler?

Ledarskribent Peter Gustavsson chattade med läsarna.

Denna chatt är stängd.

  • Peter Gustavsson
    22 juli 2022

    Klockan har passerat 9.30 och chatten är slut för den här gången. Den 22 juli känns alltid lite speciellt, och jag tror det är värt att fundera vidare på hur man kan göra mer för att aldrig tiga och aldrig glömma en form av terror som hotar hela vårt demokratiska samhälle. Ha en fin dag!

  • 22 juli 2022

    Det är uppenbart att många inte klarar av att hålla två tankar i huvudet samtidigt. Det är faktiskt sorgligt att bevittna att så många går till motangrepp när högerextremt våld uppmärksammas. Hur svårt kan det vara att dra en linje i sanden mot allt våld?

    Whatabout whataboutism?

    Hej Whatabout whataboutism! Ja, det borde vara självklart för alla som säger sig vara för det sätt vi lever i Sverige att gå emot politiskt våld i alla dess former. Och att säga ifrån när en diskussion urartar. Vi har ett gemensamt ansvar för vårt öppna samhälle.

    Peter Gustavsson
  • 22 juli 2022

    Jag vill bara säga att signaturen nyfikens inlägg är ett strålande exempel på hur det låter på diverse nätsidor

    A

    Hej A! Ja, absolut. Jag ser många likheter mellan europeisk högerextremism och radikal islamism i det att man har svårt att acceptera olika åsikter, det finns en öppenhet för att utöva våld och ett förhärligande av våldsamma metoder för att uppnå ett mål. Och ofta ett förakt för mångfald, dialog och demokrati.

    Peter Gustavsson
  • 22 juli 2022

    "Glöm aldrig Pena & Fadime"? Du får mig att må illa med din skymf mot dessa kvinnor, skäms! Över 20 år har passerat sen Fadime blev mördad men inget, inget har blivit bättre. Kvinnor och unga flickor blir mördade och bortrövad frekvent och du pratar som att högerextrema krafter tär och hotar Sverige. Vad är det du har missat eller valt att missa?

    Nicklas Leijonklint

    Hej Nicklas! Jag tror att de flesta förstår att man kan hålla båda de här tankarna i huvudet samtidigt. Högerextremism är ett stort och växande hot mot vårt samhälle, som hade dödlig utgång den 22 juli 2011. Samtidigt utsätts kvinnor för hedersrelaterat våld och förtryck, som också kan ha och har dödlig utgång. Om vi blundar för ett av problemen för att vi bara vill se det andra, blir det svårare för oss att göra världen bättre.

    Peter Gustavsson
  • 22 juli 2022

    Breiviks dåd är ju fruktansvärt och oförsvarligt. Men vad säger du om Drottninggatan och liknande islamistiska terrordåd, förtjänar inte det uppmärksamhet?

    Nyfiken

    Hej Nyfiken! Visst behöver vi uppmärksamma också den terror som sker med islamistiska motiv. Där är min bild att det vanligaste inte är att människor planerar dessa dåd ensamma på sin kammare, utan att det är del av mer organiserade nätverk där gärningsmannen får ett uppdrag att utföra en attack. Det gör att förutsättningarna för säkerhetspolis och andra att spåra det är annorlunda. Vi behöver bekämpa våldsbejakande extremism i alla dess former.

    Peter Gustavsson