Fler än Heberlein borde göra slut med rasisterna

Hets mot muslimer kan betala krogräkningen

Debattören och journalisten Joakim Lamotte sänder live och talar med personer utanför Lund C den 8 september 2021.

– Ett utanförskap i Rosengård kommer alltid att vara bättre än en massgrav i Syrien.

Det skrev journalisten Joakim Lamotte på sin blogg i ett inlägg om att inte rösta på SD, några dagar innan valet 2014.

När humanismens fördämningar brister

Något år senare började Lamotte sprida ett annat budskap. Han byggde ett starkt varumärke genom att beskriva ett land som drivs i sönderfall av kriminella invandrare. Verksamheten finansierades genom donationer via Swish.

I sin bok ”När humanismens fördämningar brister” studerar gymnasieläraren Andreas Magnusson personer som radikaliserats på samma sätt.

I början av 2010-talet skrev och talade Hanif Bali, Ann Heberlein, Katerina Janoush och Björn Ranelid fortfarande engagerat mot rasism. Sedan började samma personer säga att Sveriges stora problem är invandringen. Understödda av entusiastiska följarskaror på sociala medier.

Kantring åt höger

Under åren 2014–15 ökade antalet flyktingar till Europa. Sedan gjorde EU upp med Turkiets president Erdogan om att stänga flyktvägen över Egeiska havet. Ryska medier bidrog till att stärka de spänningar som den ökade migrationen skapade.

Under samma tid växte sig IS starkt i Syrien och Irak. I juni 2016 beslutade britterna att lämna EU, och i november samma år valdes Donald Trump till USA:s president.

Det var i det sammanhanget som det offentliga samtalet kantrade åt höger. Och nyradikaliserade debattörer gav röst åt tankar som fram till dess bara förts fram i högerextrema kretsar.

Gjorde slut med rasisterna

Ann Heberlein gjorde slut med rasisterna våren 2020. Hon äcklades av hur hennes texter användes på ett sätt hon inte var bekväm med. Och av hur diskussionerna ständigt brakade iväg mot en allmän misstro mot allt i samhället.

I ett samtal med Lamotte berättade hon om en annan swishjournalist som sagt att hon får lägga ut något om våldtäkter och muslimer snart igen så att krognotan kan betalas.

I juni 2022 meddelade Joakim Lamotte att han slutar med journalistiken. Han uppger att hot riktats mot hans fru och barn. Samtidigt som han säger att traditionella medier, politiker och opinionsbildare steppat upp bättre om migration och brottslighet.

Polariserat samhälle polariserar debatten

Årtionden av nedskärningar, privatiseringar och växande ekonomiska klyftor har slitit sönder det svenska samhället. Ett polariserat samhälle ger en polariserad debatt.

Ska det börja läka ihop igen behövs en annan sorts offentligt samtal.

Det har pratats mycket om invandring och brottslighet på senare år. Hur upplever du att samtalet förs om de frågorna i traditionella och sociala medier? Beror Sveriges problem på invandringen, eller handlar det snarare om klassklyftor, nedskärningar och segregation? Går det att hitta en samsyn om hur vi löser samhällsproblemen, eller kommer polariseringen fortsätta?

Ledarskribent Peter Gustavsson chattade med läsarna.

Denna chatt är stängd.

  • Peter Gustavsson
    15 juli 2022

    Stort intresse för chatten idag och jag har försökt svara på så mycket jag kunnat, också på lite övertid men nu behöver nästa text skrivas. Tack för allt intresse och vi samtalar vidare nästa gång. Ha en trevlig helg!

  • 15 juli 2022

    Problem finns men inte som det narrativ som SD och bl a Joakim Lamotte presenterar. Jag anser att de och debatten de för är en skapelse av Putin. Allt för många som går in i debatten om invandring agerar nyttiga idioter för Putins strategi och mål. Nämligen splittring och polarisering där medborgargarna inte längre ska känna att vi är ett " vi" utan snarare ett " vi och domsamhälle". När det är uppnått så blir vi psykologiskt ett fritt byte åt Putins strategi.

    Mikael Davidsson

    Hej Mikael! Det du säger är viktigt, det är väldigt tydligt att ryska påverkansoperationer är inblandade i att sprida split i västliga demokratier. Putin vill att vi ska bråka på det här sättet. Behöver pratas mycket mer om.

    Peter Gustavsson
  • 15 juli 2022

    Hej, tack för bra krönika. Jag saknar dock ett hur. Hur ska alla dessa inskränkta människor bemötas för att ändra sig. Jag har försökt gång på gång att ta diskussionen på sociala medier med rasister, nazister, SD-are och numera Moderater och Kristdemokrater. De lyssnar inte på fakta och är tyvärr allmänt lite mindre intelligenta. Hur ska man nå fram?

    RICKARD JOHANSSON

    Hej Rickard! Allt går inte att rymma på 2200 tecken tyvärr. Och det är en stor och viktig fråga att komma tillbaka till. Tror i allmänhet på att prata öga mot öga, på ett lyssnande och resonerande sätt.

    Peter Gustavsson
  • 15 juli 2022

    En utmaning i debatten kring invandringen som jag ser är att de som är mer toleranta mot invandring "snälla" och de som är för en mer restriktiv inställning därför blir "elaka". Damberg beskrev också att det funnits en rädsla att bli klassad som "racist/elak" inom S.

    Tror detta är ett stort demokratiskt problem, man måste få ha en politisk åsikt utan att bli dömd som person.

    Vad är dina tankar runt detta?

    Kan vi på något sätt komma över detta tror du?

    Magnus

    Hej Magnus! Ibland tror jag det finns ett problem i Sverige att man bara kan ha en åsikt samtidigt. Det kan handla om invandring, men också om andra frågor. Och så plötsligt byter alla åsikt samtidigt, nästan som på en given signal. Bättre med en öppen prövande diskussion om styrkor och svagheter med den förda politiken.

    Peter Gustavsson
  • 15 juli 2022

    Du nämner två stora invandringsvågor: från Balkan i början på 90 och från Mellanöstern och Nordafrika 2014-15. Ser nu några skillnader i gruppernas allmänna anpassning i Sverige?

    Mika

    Hej Mika! Det var ju mycket diskussion på 90-talet också om invandrarna från Balkan, om stölder från klädstreck och vad det nu var. Mycket motsättningar, bland annat härjade ju Lasermannen och satte skräck i folk. Sedan lade det sig, de allra flesta kom in i samhället på ett bra sätt, vi har fotbollshjältar med muslimsk bakgrund från Balkan osv. Jag hoppas och tror att det ska bli likadant med de som kommit de senaste tio åren. Men det tar alltid en tid för nya grupper migranter att etablera sig. Det gjorde det för svenskarna som kom till USA också.

    Peter Gustavsson