”Det finns en myt om att alla är för jämställdhet”

Publicerad 2011-07-11

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Sommarintervjun: Gudrun Schyman

Det var inte så länge sen jämställdhetsfrågorna gav etablerade politiker stora skälvan. Stödstrumporna skrämde slag på den socialdemokratiska partiledningen 1994, och i valet 2006 hotade de rödgröna effektivt vänsterväljare med att en röst på Feministiskt initiativ var en röst på Reinfeldt.

Det var då. I dag är jämställdhet en bortglömd fråga i riks­politiken. Trots att de brände sedlar i  Almedalen fick Fi aldrig någon medvind i höstens valrörelse, partiet fick knappt en halv procent av rösterna till riksdagen.

– Den här valrörelsen var en katastrof, pinsam och plågsam. Politiken reducerades till hundralappar hit eller dit. Det var det mest torftiga jag någonsin sett, säger Gudrun Schyman.

Trots att hon avgått som talesperson är Gudrun Schyman Fi:s fixstjärna. Hemma i Simrishamn blev partiet tredje störst

i kommunen. Men när det gäller jämställdhetsfrågorna i rikspolitiken är hon besviken. På sitt eget gamla parti, på sossarna, på vänstern som helhet.

– Vi ser en backlash. Inte ens mitt eget gamla parti driver frågorna.­

Posten som partiledare för vänsterpartiet lämnade Gudrun Schyman 2004 efter avslöjanden om felaktiga avdrag i självdeklarationen. Under hennes ledning fick partiet 12 procent av rösterna i valet 1998. Sedan dess har partiet stadigt tappat väljare, och svensk debatt förlorat sin främsta jämställdhets­förespråkare.

Gudrun Schymans analys om varför rättvisa mellan kvinnor och män inte finns på den politiska dagordningen är klar. Ingen,­ inte ens vänstern, vill på allvar driva frågorna.

– Politik är att identifiera konflikt. Om man vägrar att göra det, så blir det inget. I dag finns en myt om att alla är överens, om att alla är för jämställdhet. Den måste brytas.
 

Allra mest förbannad blir Gudrun Schyman på att det aldrig händer något när det gäller löneskillnader­ mellan kvinnor och män.

– Man tuggar teserna­ om att arbetsmarknadens parter ska sköta om det här, men det har ju stått still de senaste­ 30 åren. Jag blir tokig när jag pratar om det! Ingen är egentligen beredd att ändra det faktum att kvinnor subventionerar välfärden med sina låga löner.

Ska man komma åt orättvisorna på arbetsmarknaden är föräldraförsäkringen nyckeln, menar hon.

– Börjar vi diskutera föräldraskapet, så får vi en annan syn på de traditionella mans- och kvinno­rollerna.
 

Trots allt vill Gudrun Schyman inte gå med på att hon ser mörkt på framtiden. Hon tror på 80- och 90-talisterna. Men de etablerade partiernas strukturer ger hon inte mycket för.

– Tänk om alla dessa kvinnor i politiken kunde sluta upp med att stå ut. Med dessa fasoner! Tänk om de kunde ta sig själva på större allvar och inte vara så lojala. Då skulle det kunna hända­ saker.
 

Fotnot: Ledarsidan kommer i sommar att publicera en intervju varje måndag. Gästkrönikan återkommer i höst.